Русенска област е сред първите у нас по отрицателен естествен прираст на населението

2
Към 31 декември 2022 година населението на България наброява 6 447 710 души, съобщи НСИ
Към 31 декември 2022 година населението на България наброява 6 447 710 души, съобщи НСИ Снимка: БТА / Владимир Шоков

Към 31 декември 2022 година населението на България наброява 6 447 710 души, съобщи НСИ

През 2022 година всички области в страната имат отрицателен естествен прираст. С най-малки по стойности коефициенти на отрицателен естествен прираст са областите София (столица) (- 3,4%), Сливен (- 5,9%), и Варна (- 6,9%), съобщават от Националния статистически институт, предаде БТА.

189 623 души наброява населението на Русенска област в края на 2022 година, според данните на НСИ. Близо 27% от жителите на областта са на възраст над 65 години, а коефициентът на обща раждаемост през 2022 година в Русенско е под средния за страната.

С най-голямо намаление на населението вследствие на високия отрицателен естествен прираст е област Видин – минус 21,1%, следвана от областите Габрово – минус 17,8%, и Монтана и Кюстендил – минус 17,0%. В Русенска област този показател е минус 15,1%.

В двадесет и една области населението намалява с над 10 на 1 000 души през 2022 година.

Коефициентът на естествения прираст общо за ЕС през 2021 година е минус 2,7%.

Девет страни имат положителен естествен прираст, като най-висок е този показател в Ирландия (5,2%), Кипър (3,5%) и Люксембург (3,4%). Освен нашата страна с високи стойности на отрицателен естествен прираст на населението са Латвия – минус 9,1%, и Литва – минус 8,7%.

Съществено влияние върху броя и структурите на населението в страната оказва и механичният прираст (нетното салдо от външната миграция), който през 2022 година е положителен – плюс 27 444 души. Той се формира като разлика между броя на заселилите се и изселилите се от страната.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    4
    Русенец
    Това е най-верният показател за политиката на градоначалници и държавници. Седмичните им отчети не важат. Само хабят хартия с тях.
  • 8
    3
    Alex
    Благодарение на геройте от33 годишн ия парламент.Там демогравски срив няма!Атанасов и Борисов нямат ли стаж за пенсия вече?До кога?Ами Делянчо и Цонев?
  • -1
    2
    BonkerZ
    Аз обявявам за тъпи гьонове мъжете в Русенско и призовавам девойките да бягат на запад и да раждат деца на разни Гюнтеровци, Паскали или Джефрита, защото са ужасно по-умни и хубави от Българите. Те заслужават да се размножават а ние не. Ние да изчезваме.
  • 13
    1
    Въпросът е
    Оставаме ли 50-хиляден град или вече сме в графата между 20 и 50 хиляди души?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари