Русенска малотиражка погази журналистическата етика

4
Молим всички, които прочетете това, споделете го в социалните мрежи, за да знаят Русенци и всички в България какво се случва
Молим всички, които прочетете това, споделете го в социалните мрежи, за да знаят Русенци и всички в България какво се случва

Русенски вестник отказва правото на отговор на опълчил се срещу общината гражданин! За това алармира Бъдеще за Русе.

Днес 29 май във частния русенски вестник „Утро“, известен при всичко с хвалбите си по адрес на кмета на Русе и малкото друго за четене, се появи статия под заглавието „Колет до Юнкер стигна до ДАНС и Цацаров“.

В сатията се прави опит оскъдните му читатели да бъдат манипулирани, че председателят на „Бъдеще за Русе“ (наречен в статията „шеф“) с вчерашната проява търси обществено внимание, а членовете и симпатизантите на движението са хора, които не работят за благото на Русе.

Припомняме, че вчера членове на движението изпратиха колет до председателя на Европейската комисия г-н Юнкер, пълен с трошен камък взет направо от строежа, и искане европейските органи да кажат дали това е годен строителен материал. Узнавайки за готвената проява, още предния ден на сайта на община Русе се появи съобщение, че кметът Пламен Стоилов от ГЕРБ  е дал Бойко Никифоров на г-н Главния прокурор и ДАНС, защото бил написал статия за камъните. С това лъсна колко е свободният дух в Русе, за чието рекламиране общината харчи годишно около 200 000 лева, по-голямата част за реклами и храни двама чиновници, които след вчерашната случка никой не знае какъв свободен дух рекламират.

Истината е, че Никифоров не е писал никаква статия, а на кмета никой не знае защо му се е сторило така. Някой казват, че „на страха очите са големи“. Повечето кметове ги е страх от проверки, а от ОЛАФ (европейската служба за борба с финансови измами) изпитват ужас. Вероятно камъните ще отидат там и ще се върнат в Русе с инспектори от ОЛАФ. Кмета ще трябва да ги посрещне.

Та…какво се случи днес…  Възмутен от глуповатата статия, неотговаряща на истината за русенското гражданско общество, Никифоров отиде да внесе във вестникУтро“ искане за право на отговор, което съгласно Етичния кодекс на българските журналисти, вестникът трябваше да даде. Редакцията обаче, отказа да приеме писмото и Никифоров го изпрати по пощата с обратна разписка. Явно, защото не съдържа хвалебствени слова за кмета…

Тъй като вестникът отказа да публикува отговора, молим всички, които прочетете това, споделете го в социалните мрежи, за да знаят Русенци и всички в България какво се случва.

Призоваваме всички, които подкрепят „Бъдеще за Русе“ – Докато не публикуват искания отговор, НЕ КУПУВАЙТЕ вестник „УТРО“, нека с това покажем, че гражданското общество е живо и няма да се даде.

Ето писмото, право на отговор до в „Утро“:

До г-н Главния редактор на в. Утро

От Бойко Георгиев Никифоров

Уважаеми господин редактор, желая да се възползвам от правото на отговор, което ми е дадено чрез Етичния кодекс на българските журналисти.

По повод публикация във в. Утро от 29 май 2015г. със заглавие „Колет с камъни до Юнкер стигна до ДАНС и Цацаров” моля да публикувате следното: Намирам статията за неточна и създаваща невярно впечатление в читателите Ви, по отношение на мен, гражданско движение “Бъдеще за Русе” и дейността, която развиваме. В статията е написано, че с изпращането на колет до президента на Европейската комисия, търся публично внимание. Истината е, че имам достатъчно честни и интелигентни приятели с които се гордея и повече от това не ми е нужно. Смисълът на пратката до г-н Юнкер е точно написан в придружителното писмо и моля да публикувате неговият пълен текст, за да узнаят читателите за какво става дума.

По отношение на писаното в статията, че Пламен Стоилов е поискал от г-н Цацаров и ДАНС проверка на “подписана от гражданина Бойко Никифоров публикация в средствата за масово осведомяване, озаглавена : “Как най-лесно се крадат пари от еврофондовете?”, истината е, че такава публикация никога не съм писал, нито подписвал. Съществува покана от мен до медиите, в която е написано “Като резултат от проявата очакваме ЕК да вземе съответните мерки за пресичане на тази порочна практика или обратното - да вземе поука, как най-лесно се крадат пари от еврофондовете.” Редно е заемащият поста кмет  и неговия екип да знае кое е публикация и кое покана до медиите.

 „Бъдеще за Русе” желаем в общината да получава колкото се може повече пари от еврофондовете, но считаме, че те трябва да се харчат за полезни и трайни неща, а не да се прахосват за некачествени строежи, които след това постоянно ще се ремонтират с общински средства, събрани от данъците на русенци.

Пълният текст на придружаващото пратката  писмо:

Уважаеми господин Юнкер,

Изпращаме Ви това писмо в знак на съпричастност към проблемите на Обединена Европа и сигнал, че в България живеят и честни и почтени хора, които сме нетърпими към злоупотребата с парите, отпускани като безвъзмездна помощ за реализиране на инфраструктурни проекти.

Приложеният материал е взет от строежа на бул. Тутракан, който се реализира по проект Еврорегион Русе-Гюргево и подобряване условията на Пан - Европейски коридор №9, с партньор Община Русе.

През годините на социализма, употребата на такива строителни материали (камъни пълни с кал и пепел) бе недопустимо в строежа на пътища. Днес това е факт.
Специалисти по строителство казват, че това е отпадък от добива на камък в кариерите, който в продължение на десетилетия е изхвърлян и сега България разполага с огромни количества от него.

 
Най-учтиво Ви предлагаме, да вземете всички мерки  и бъде извършена проверка, допустимо ли е по нормите на Европейското законодателство приложения материал да бъде употребяван в реализираните инфраструктурни проекти. Ако не е, молим да направите необходимото, порочната практика да бъде преустановена.


Ако бъде установено, че материалът е подходящ, моля съдействайте за прилагането му във всички инфраструктурни проекти, с което ще помогнете значително на българската икономика и екология.

Очакваме отговор,
С уважение, от името на граждани на гр. Русе, България,
Бойко Никифоров, председател на гражданско движение"Бъдеще за Русе" 

29 май 2015г.                                                       

Източник: Бъдеще за Русе
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари