Русенска филхармония представя уникален концерт пред софийска публика

0
Концертът ще се състои на 24 юни, петък, от 19:30 часа в зала "България"
Концертът ще се състои на 24 юни, петък, от 19:30 часа в зала "България" Снимка: Плакатът на концерта, Държавна опера - Русе

Концертна програма "Ново поколение" с творби от млади български композитори ще бъде представена по време на Международния фестивал „Софийски музикални седмици“

Концертът ще се състои на 24 юни, петък, от 19:30 часа в зала "България", съобщиха от екипа на Държавна опера - Русе.

Проектът демонстрира приемствеността в творческите среди на българската композиторска школа и нагледно показва какви са тенденциите в търсенията на композиторите от новото поколение на България.

"Интересно е, че тези творци от новото поколение, които вече навлизат в своята творческа зрялост, са запазили стремежа да се утвърждават в различни музикални жанрове. С натрупването на творчески и професионален опит те имат утвърден почерк и стават лесно разпознаваеми за българската публика", разказват от Русенската опера.

Подборът на концертната програма и идеята за проекта е на Димитър Косев – главен диригент на Държавна опера-Русе. Под неговата палка ще се осъществи и събитието на 24 юни. Солисти са Борислав Йоцов – кларинет, Явор Гайдов – сопран саксофон, Горан Ташев – алт саксофон, Димитър Бакърджиев – тенор саксофон и Атанас Хаджиев – баритон саксофон.

Програмата включва произведения на Ангел Заберски – син, Румен Бояджиев – син, Васил Бележков, Георги Стрезов, Минко Ламбов, Георги Андреев и Добромир Кисьов, а също и две световни премиери на симфоничната увертюра "Ледената кралица" от Румен Бояджиев - син и „Ръченична фантазия“ от Добромир Кисьов. Концертмайстор е Смиляна Лозанова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари