Русенката, спасена от глоба за неносене на маска, живее с 250 лева на месец

5
Глобата е 300 лева - непосилна сума за Анелия, която е сирак и цял живот живее по домове
Глобата е 300 лева - непосилна сума за Анелия, която е сирак и цял живот живее по домове Видео: NOVA

Глобата е 300 лева - непосилна сума за Анелия, която е сирак и цял живот живее по домове

Глобите за неносене на предпазни маски са незаконни. Това гласи решение на Русенския районен съд. Основният мотив за решението – законът не допуска налагане на санкции, ако видът на нарушението не е определено със закон или подзаконов нормативен акт. А заповедите на здравния министър – не са такива.

На 12 април 2020 година Анелия Радева чака на автобусна спирка. По това време носенето на маски на открито е задължително, гласи заповед на здравия министър. Анелия знае и спазва правила. Но докато чака пали цигара.

На спирката бяхме с още един човек, на разстояние, като ми съставиха акта. Пуших цигара и маската ми беше смъкната. Аз се паникьосах, не знаех какво да отговоря. Дадоха ми да подпиша, че ме глобяват”, обясни пред NOVA Анелия.

Глобата е 300 лева. Непосилна сума за Анелия, която е сирак и цял живот живее по домове. Медиаторът и адвокатски сътрудник – Георги Георгиев, решава да помогне на Анелия. Съветва я да не плаща глобата, а да обжалва. И така преди дни Русенският районен съд излиза с решение, с което намира издаденото постановление за незаконосъобразно и отменя изцяло наложената глоба. Основният мотив – заповед, включително и на министър, няма нормативен характер. А санкция се налага само въз основа на нормативен акт.

Нашето мнение е, че всички такива заповеди са незаконосъобразни и те трябва да бъдат обжалвани. Ако има нещо, което законът го изисква и трябва да се спазва, нека бъде направено така, както го повеляват конституцията и законът”, заяви Георги Георгиев.

За слабостите на заповедите разговаряме и с адвоката по медицинско право Мария Петрова.

Големият проблем със заповедите дойде от кратките срокове, в които трябваше да се вземат решения. За да се направи нормативен акт, има няколко месеца време, в най-добрата хипотеза. Когато трябва да се вземат мерки, е невъзможно да се спази закона и затова заповедите на министъра са по-скоро общи административни актове и оттам идва тяхната слабост”, обясни тя.

Адвокат Петрова казва и че голяма част от глобите, наложени за неспазване на противоепидемичните мерки, падат в съда, но и припомня, че всеки казус е индивидуален.

Не искам с подобни разговори да подстрекаваме хората да ангажират съда, но ако някой смята. че търпи загуби от тези заповеди, може да се търсят обезщетения в тази насока”, посочи тя.

Относно конкретното решение на Русенския окръжен съд - то подлежи на обжалване. Екип на NOVA се обърна и към Здравното министерство, за да разбере и тяхната позиция. Това, което казват от там е, че министърът на здравеопазването не е страна по производство по налагане на административните наказания. И допълват, че въвеждането и отмяната на противоепидемични мерки е динамичен процес, поради което регламентирането на конкретните противоепидемични мерки на законово ниво е нецелесъобразно, а и практически невъзможно предвид временния характер на необходимите мерки.

От министерството на здравеопазването допълват и че решението на Районния съд в Русе не е окончателно. А това, което научихме ние е, че решението на съда е обжалвано от областната дирекция на МВР в Русе, която пък според първоинстанционното решение трябва да плати разноските по делото. Така сега казусът ще бъде разгледан от Административният съд в града.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

След дълъг размисъл как да кръсти новата си кръчма, бай Гроздан лепна табела "Напоителни системи!"

Харесай Дунавмост във Фейсбук