Русенка помага в организацията на традиционния събор на българите в Аахен, Германия

0
Александрина Колева е сътрудник в съботното училище към сдружението „Св. Княз Борис I” в  немския град
Александрина Колева е сътрудник в съботното училище към сдружението „Св. Княз Борис I” в немския град Снимка: Фейсбук

Българите от еврорегион Маас-Рейс в Аахен ще се съберат на традиционен събор, за да отпразнуват заедно настъпилата пролет и предстоящия Гергьовден

Събитието ще се проведе на 30 април, информира БТА. 

Организатори са Българският културен и образователен център в Еврорегион Маас-Рейн и съботното училище към сдружението „Св. Княз Борис I”, към което работи русенката Александрина Колева

 „Тази година се очакват много гости и интересът към събитието е голям, тъй като през изминалите две години традицията на събора беше прекъсната от пандемията. Не случайно и надсловът на събитието е „Пролет пукна – ние не“, споделят  организаторите. 

Поляната над град Аахен ще се превърне в своеобразна сцена, площадка за игра и място за отмора. Танцовите състави „Ритъм“ от съседна Белгия (Лимбург), “Петкова дружина“ от Аахен и танцьори от град Есен, Германия ще зарадват с изпълненията си гостите на събитието. Оркестър „Унисон Фолк“ от Брюксел ще поднесе на публиката едночасова музикална програма с автентична народна музика. Деца от съботното училище „Св. Княз Борис I” в Аахен на възраст от 4 до 15 години ще рецитират стихотворения, ще пеят и танцуват ръченица.

С разнообразни фолклорни изпълнения ще се представят и гостите на събитието от руската православна общностГергьовденският събор ще получи подкрепа и от най-новата българска православна общност, създадена на границата между Белгия, Нидерландия и Германия. Отец Стоян Бербатов от църковна мисия „Свети Евтимий, патриарх Търновски“ в провинция Лимбург (Белгия) ще отслужи празничен водосвет за здравето на всички присъстващи. За децата са предвидени много състезателни и забавни игри, в които ще могат да се включат и техните родители.

Художничката Петя Петрова, която живее в Аахен, ще представи пред детската аудитория своята книга „Детектив в сладкарница“. Петя е автор на историята и на илюстрациите към нея. Майсторът-ножар Християн Даков ще организира специална работилница за малчуганите. Те ще могат да си направят уникални бижута от остатъци от костените дръжки, които той използва за изработката на своите ножове.

На обща трапеза българите ще споделят печено агнешко, зелени салати, вкусни баници и кексове. Традицията на събора е от 2016 година, когато на същата поляна се събират няколко български семейства, за да отбележат заедно Гергьовден. Тогава се ражда идеята за създаване на културно дружество и съботно училище. Години по-късно в „Св. Княз Борис I” в Аахен се обучават повече от 45 деца, разделени в бебешка, 2 подготвителни групи и класове от 1 до 7

.Всяка събота учениците усвояват български език и литература, история и география,  научават и важни неща за традициите и културата на България. Пикът на Гергьовденския събор е през 2019 година, когато той прераства в Дни на българската култура и на поляната се събират стотици сънародници.Тогава специални гости на събитието са музикантите от етно-джаз формация „Аутентик”, които изнасят концерт в Аахен

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    русенец
    Къде в Германия има град Ахен? Аахен знам къде е.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари