Лекарите в Русе цяла година ме лекуваха от мастопатия, а съм имала рак!

0
Ася Капчикова дари средствата от наградата си за реконструкция на гърдата на онкоболната русенка
Ася Капчикова дари средствата от наградата си за реконструкция на гърдата на онкоболната русенка

Над година лекарите лекували русенката Йорданка Цонева от мастопатия, преди колегите им в София да установят, че става дума за рак на гърдата в трета степен.

Последвала предоперативна химиотерапия с всички последствия от нея – загуба на коса и вежди, информира БНР.

Лекарите в Университетската болница в Русе извършили успешна операция. По-страшно за Йорданка обаче било да разбере, че няма с кого да сподели болката си.

„Едни негативни коментари. "Айде стига, не ме интересуваш въобще"... Никой не иска да слуша. Оглеждаш се и се чувстваш сам, изоставен, като сираче, което е на кръстопът и се чудиш накъде да тръгнеш - на запад ли, на север, на юг, накъде. Хората казват: "Ние имаме проблеми", "Твоят проблем не ме интересува","Аз не искам да слушам за твоето заболяване", "Не искам да ме натоварваш с твоя проблем". И едва ли не ти се чувстваш виновен, първо, защото си се разболял“.

За съжаление, в нашата страна борбата с онкологичните заболявания приключва с операцията и последващата химиотепария. В тези дни обаче хората имат нужда от подкрепа, от психолози, от разговори с техни братя по съдба - някои в началото, други в края на битката. Защото никой не си прави усилието дори да им обясни на какъв хранителен режим трябва да се подложат, а той има значение. Йорданка сама се е свързала с диетоложка, която я посъветвала да избягва хляба, захарта, газираните напитки и глутеиновите храни. В болниците липсват и психолози, констатира тя.

Преди година Университетската болница в Русе и Комплексният онкологичен център обявиха дарителска кампания за създаване на Център за подкрепа на хора с онкологични заболявания и техните семейства. Болницата предостави помещение и специалисти, но се търсят пари за строителната работа. За жалост в тази сметка има само 650 лева, обясни Стела Стефанова от Университетската болница.

През април вече 42-годишната Йорданка ще отпразнува петата година от успешната операция. Надява се тогава да е съвсем нов човек, особено след като си получи подаръка от плеймейтката Ася Капчикова. Наградата на Капчикова ще отиде при Йорданка Цонева, за да може русенката да си върне самочувствието и женствеността, защото реконструкцията при лечението на рака на гърдата все още не се поема от Здравната каса, а е изключително важна за всяка от жените.

Източник: БНР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари