Русенецът Дарен Кирилов завоюва златен медал на плувен турнир в Гърция

0
Дарен показа истинско мъжество в тежката дисциплина 400 метра съчетано плуване
Дарен показа истинско мъжество в тежката дисциплина 400 метра съчетано плуване Снимка: Цветан Кирилов

Дарен показа истинско мъжество в тежката дисциплина 400 метра съчетано плуване

Дарен Кирилов със златен медал на престижния международен плувен турнир MEDITERRANEAN SWIMMING CUP 2023, проведен в град Лариса, Гърция, 16 – 18.06.2023 г.

Турнирът, наричан още “малкото европейско първенство”, е традиционен в календара на европейската плувна централа LEN и предлага сцена на най-младите плувни национали, а именно 14-15 годишни момичета и 15-16 годишни момчета от средиземноморският регион, а и други предимно европейски държави.

В надпреварата участваха 177 състезатели от Италия, Франция, Турция, Гърция, Израел, Белгия, Сърбия, Северна Македония, Малта, Монако, Йордания и България. Родната ни федерация се презентира с три момичета - Десислава Белова, Катрин Радивчева и Симона Иванова, и две момчета – Дейвид Найденов и Дарен Кирилов,, водени от треньорите Николай Вакареев и Веселин Суров.

Русенецът Дарен Кирилов вече пета година се готви под вещото треньорство на силистренеца Веселин Суров, дългогодишен старши треньор на националния отбор на България от годините на прехода и след това. Оттогава е и възпитаник на “Спортно училище Дръстър – Силистра”, на което директор е също господин Суров.

В тежката дисциплина 400 метра съчетано плуване Дарен показа истинско мъжество, като в последната най-бърза серия успя така умело да разпредели силите си в четирите стила, че да надмине всичките участници, с изключение на турчина Ертюрк Тунчер Берк, който обаче беше дисквалифициран впоследствие. Времето с което финишира Дарен е 4:29,38 мин., което е и покрит норматив за участие в европейско и световно първенство за младежи до 19 г.

Във вторият ден на турнира на 100 метра бътерфлай, шумящата публика и проблемната, след сутрешния дъжд, озвучителна система заглушеното и пукащо задаване на старт-сигнала, разконцентрираха Кирилов. Почти три секунди след сигнала той остана на стартовото блокче. Въпреки това скочи и в неравна битка успя достойно да заеме 13-то място в крайното класиране с 59.54 секунди.

В последния, трети ден на средиземноморската купа Дарен завърши участието си с дисциплината 200 метра съчетано плуване. В стартовите списъци той беше нареден с дванайсето място с време 2:11.88 мин. Така той стартира в трета от общо четирите серии в дисциплината, където значително превъзходства съперниците си в серията, финиширайки с 2:08.96 минути. След като финишираха и осмината от последната четвърта серия, българският национал се подреди на шесто място в крайното класиране на осемдесет и седем стотни от медалите, с подобрено лично постижение с 2.92 секунди.

Катрин Радивчева спечели бронзов медал на 200 метра бруст, а Симона Иванова се завръща в България с подобрен национален рекорд на 100 метра кроул за момичета младша възраст.

MEDITERRANEAN SWIMMING CUP 2023 беше закрит тържествено с купа за Италия като лидер в точковото класиране, следвани от Франция и Гърция. България, със скромното си присъствие от само пет участника се нареди на деветото място.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    daskal
    Браво! Хубаво, че е русенец, но къде тренира Дарен? В кой град, на кой басейн? От кой спортен клуб е? Щото май отдавна не е в Русе. Тук вече може да тренира само в река Дунав и то през лятото.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари