Русенецът академик Васил Казанджиев с награда „Св. Паисий Хилендарски“

0

Русенецът, академик Васил Казанджиев, беше тържествено удостоен с държавната награда „Св. Паисий Хилендарски“, която му беше връчена лично от министър-председателя на Република България – Бойко Борисов, вчера.

Видният композитор, диригент и педагог беше номиниран от Община Русе за високите си заслуги и постижения. 

Наградата е учредена с постановление на Министерския съвет от 2000 г. и се присъжда за стимулиране на български творци и изпълнители на произведения, свързани с българската история и традиции.

Академик Васил Казанджиев е световноизвестен български композитор, диригент и педагог, роден на 10 септември 1934 в Русе. През 1952 г. завършва гимназия, а през 1957 – Българска държавна консерватория. Учи композиция в класа на проф. Панчо Владигеров и дирижиране при проф. Влади Симеонов. Още като студент в Академията той завоюва лауреатско звание за творбата си  „Симфониета“ за голям симфоничен оркестър на Шестия международен младежки фестивал в Москва през 1957, когато журито е председателствано от самия Дмитрий Шостакович.

Започва кариерата си като диригент в Софийската опера (1957-64). През 1962 основава камерния ансамбъл „Софийски солисти“ и работи като негов главен диригент до 1978 г. Под ръководството на Казанджиев, съставът придобива голяма международна известност и се превръща в един от водещите камерни ансамбли в Европа.

Между 1979 и 1993 г. Васил Казанджиев заема поста главен диригент на Симфоничния оркестър на Българското национално радио – период, свързан с особено силни творчески постижения в биографията на Радиооркестъра.

През 2005 г. е избран за член-кореспондент на БАН. На 12.01.2009 г., на основание чл. 9 ал. 9 от Правилника за избиране на академици и член-кореспонденти на БАН, Управителният съвет на БАН избира чл.-кор. Васил Казанджиев за Академик в направление „Творци на изкуството“.

Автор е на множество музикални произведения: пет симфонии, разнообразни творби за симфоничен оркестър, музика към филми и театрални постановки, хорови и камерни творби. В началото на новото столетие той работи активно като композитор, представяйки с голям успех своя симфонична и камерна музика на различни международни фестивали и музикални форуми в България и в чужбина. През 1999 е удостоен със званието „почетен гражданин“ на град Русе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари