Русенец за втори път вади кръста от Дунав в Свищов

3
Явор Парушев от Русе спаси богоявленския кръст
Явор Парушев от Русе спаси богоявленския кръст

Десетки хора се събраха на Йордановден в местността „Паметниците“, край Свищов, за да станат част от ритуала по хвърляне на богоявленския кръст в река Дунав.

В присъствието на общинското ръководство, отец Михаил направи Велик водосвет и благослови всички 15 смелчаци, които с се втурнаха в ледените води на река Дунав за богоявленския кръст, предадоха от пресцентъра на общината.

Най-бърз се оказа 37-годишният Явор Парушев от Русе, който освен кръста получи и парична награда от кмета на общината Генчо Генчев. Гордо развявайки българския флаг, младият мъж сподели, че за пети път скача на Йордановден в Свищов и за втори път е благословен да извади кръста. Кметът Генчо Генчев благодари на всички участници, затова че спазват традициите и ги предават чрез делата си, а на жителите на Общината пожела здраве и благоденствие.

Въпреки студеното и снежно време, всички присъстващи бяха в празнично настроение, а музикалният съпровод на Свищовския духов оркестър и руйното вино на местната винарна допринесоха за това.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари