Русенец укрил над 100 000 лева данъци

0
Грозят го до 8 години затвор и конфискация на имущество
Грозят го до 8 години затвор и конфискация на имущество

Дело срещу 47-годишен русенец, образувано по иск на Министерството на финансите, за укрити над 100 000 лв. данъци, започна в Русенския окръжен съд.

Делото е образувано по обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Русе против Б. И. (роден 1970 г.) за укриване и неплащане на данъчни задължения.

Повдигнатото на подсъдимия обвинение е за това, че за периода от 06.03.2009 г. до 13.05.2009 г. включително, в гр. Русе, в условията на продължавано престъпление - на двадесет пъти, като управляващ и представляващ „О.” ООД - гр. Русе, избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в големи размери – данък върху добавената стойност в размер на 108 699,18 лева, дължими от „О.” ООД - гр.Русе  като:

- потвърдил неистина в два броя подадени справки - декларации за данъка върху добавената стойност с вх. №№ *** по описа на ТД на НАП - гр. Варна, офис Русе, като отразил в тях стойностите на общо 8 бр. неосъществени/фиктивни вътреобщностни доставки на бебешки пелени/памперси и панталони, облагаеми с нулева ставка на данъка, посочени в данъчни фактури с доставчик „О.“ООД - гр. Русе, с получатели „Й.“ ООД – Румъния и „С.“ ООД – Румъния;

- осъществил счетоводство в нарушение на изискванията на счетоводното законодателство съгласно чл. 4, ал. 1, т. 1 от Закона за счетоводството (съгласно ред. ДВ бр.106/12.12.2008 г., отм.) и в несъответствие с изискванията на този закон при несъобразяване с основния счетоводен принцип на текущо начисляване - приходите, произтичащи от сделки, се начисляват към момента на тяхното възникване, независимо от момента на получаването или плащането на паричните средства - като не включил в счетоводните регистри на дружеството в сметка 702 – „приходи от продажби“ - данъчна фактура № ***;   

 - съставил и използвал документ с невярно съдържание при упражняване на стопанска дейност, при водене на счетоводство и при представяне на информация пред органите по приходите – ТД на НАП- Варна, офис Русе – 8 бр. данъчни фактури и издадените към тях 7 бр. международни товарителници /CMR/, в които отразил вид, брой и стойност на стоките по 8 бр. неосъществени/фиктивни вътреобщностни доставки на бебешки пелени/памперси и панталони, облагаеми с нулева ставка на данъка и неосъществен/фиктивен транспорт на същите, с посочен в тях получател „Й.“ ООД – Румъния и „С.“ ООД - Румъния с доставчик „О.“ ООД - гр. Русе; дневници за продажби на „О.“ ООД - гр. Русе за данъчен период месец март 2009 г. и месец април 2009 г., в които отразил 8 бр. неосъществени/фиктивни вътреобщностни доставки на бебешки пелени/памперси и панталони, облагаеми с нулева ставка на данъка с получател „Й.“ ООД – Румъния и „С.“ ООД – Румъния, като данъчните задължения от 108 699,18 лева са в особено големи размери - престъпление по чл. 255, ал. 3 вр. ал. 1, т. 2, пр. 1, т. 5 , т. 6 вр. чл. 26, ал. 1 от НК.

Насроченото по делото заседание е за предварително изслушване на страните по реда на глава 27 от НПК (съкратено съдебно следствие).

За този вид престъпление законът предвижда наказание лишаване от свобода от три до осем години и конфискация на част или на цялото имущество на виновния.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Реших да се сдобря с жената. Викам си, що не ѝ купя рокля? Лошото е, че се събуди гадината, точно когато я мерех с рулетката.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари