Русенец подари на Общината нови 6 пирографии на бележити българи

0

Нови 6 пирографии на бележити българи поднесе русенецът Николай Николов на кмета Пенчо Милков в навечерието на Деня на храбростта и празника на Русе 6 май

Те са с ликовете на Паисий Хилендарски, Георги Раковски, Захари Стоянов, Георги Бенковски, Панайот Волов и Гоце Делчев. Желанието на автора е те да останат като завет за поколенията и да бъдат повод за гордост на съгражданите му.

Авторът на тези пирографии не е завършил художествено образование. Николай Николов е шофьор на тролейбус. През свободното си време твори върху дърво фигури на исторически личности и макети на емблематични за града ни сгради.

В момента с помощта на археолози от Историческия музей Николай Николов подготвя 2-метров макет на средновековния град Червен, като пресъздава в детайли визията на жилищата, църквите, административната постройка и крепостните му стени. Когато бъде завършен, макетът ще стане част от експозицията на музея.

През миналата година русенецът подари други 6 портрета на революционери, които също се съхраняват в кабинета на градоначалника.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари