Русенец, отказващ да плаща винетка, ще брани интересите на шофьорите в съда

16
В знак на недоволство категорично отказвам да плащам за винетк
В знак на недоволство категорично отказвам да плащам за винетк Снимка: Вестник Борба

Аз съм безкрайно неудовлетворен от състоянието на републиканската пътна мрежа

Съдът във Велико Търново ще разглежда безпрецедентен казус заради умишлен отказ от винетка.

46-годишният Станислав Тодоров обявил протест срещу плачевното състояние на пътната инфраструктура, изразяващ се в отказ от плащане на задължителната такса за ползване на републиканската пътна мрежа. До момента водачът има 5 акта заради нарушението, но не може да ги обжалва, тъй като не е получил наказателни постановления. Тревогата му е, че ще изпусне срока за възражение, тъй като му предстои да пътува в чужбина. Шофьорът е категоричен, че ако се налага, ще си търси правата в Европейския съд и няма да се откаже, докато не пребори АПИ.

Станислав е родом от Русе, но от години живее със семейството си във Велико Търново. Занимава със създаването на специални програми за автомобилни компании и работата му е свързана с често пътуване в страната и в чужбина. Прекарал е 17 години във Финландия, има и поглед какви са пътищата в редица други държави. Категоричен е обаче, че у нас пътната инфраструктура е в най-тежко състояние, което ежедневно поставя в риск живота на всички шофьори.

„Аз съм безкрайно неудовлетворен от състоянието на републиканската пътна мрежа и в знак на недоволство категорично отказвам да плащам за винетка. Взех това решение след многократни щети по автомобила си – спукана гума, два пъти изкривена джанта, повреди по ходовата част и т.н. Вдигнах ръце и реших, че щом АПИ е абдикирала от отговорностите си, аз няма да изпълнявам задължението за плащане на винетна такса“, обясни 46-годишният мъж.

Станислав Тодоров е написал, в което обяснява мотивите си за отказ от винетка, и го изпратил през март до Областно пътно управление Велико Търново. Не след дълго получил отговор от директора на ведомството инж. Венцислав Ангелов, в който го уведомяват, че органите на реда ще го глобяват всеки път, когато го хванат нередовен по републиканските пътища.

Оттогава до момента има пет акта.

„Когато български гражданин получи глоба за нещо, има правото да я обжалва, но аз съм лишен от тази възможност, защото нямам издадени наказателни постановления. Според законодателството ни те трябва да бъдат връчени до месец след установяването на нарушението. Ходих и питах шефа на Областното пътно управление кога ще ги получа, а той обясни, че ще дойдат, да не се притеснявам. Аз обаче в края на месеца ще пътувам и ако наказателните постановления дойдат, докато ме няма, няма как да възразя в установения срок“, коментира Тодоров.

Той потърсил съдействие от адвокатска агенция, откъдето с радост се съгласили да поемат случая. Станислав е убеден, че когато казусът стигне до съда, вероятността магистратите да вземат решение в негова полза е нищожен, защото подобен развой ще даде стимул на още много хора да последват примера му.

„Стойността на актовете не е от значение, готов съм да платя много повече, за да защитя правата си. Въпросът е принципен, затова съм готов да стигна до Европейския съд. Не може държавата да не влага в инфраструктура, а да събира пари за ползването. Моите приятели ме съветват да се откажа, но не! Ако 5 млн. души се опълчат – можем да променим нещата“, убеден е Тодоров.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    12
    До до 4
    Виж състоянието на пътищата тогава ми говори за Турция и че сме плащали с горивото в Германия с тая цена на горивото в България плюс винетка излиза че плащаме двойно следователно трябва да имаме перфектни пътища
  • -1
    11
    До 10
    Ако са почтена фирма, изобщо не биха се хванали да се занимават с нещо от което не разбират. В по-цивилизованите държави има инженерната етика, правила за работа и т.н. При констатиране на такива случай може да се подаде жалба до съответните инстанции и такиви фирми биват санкционирани, даже може да им се откаже право да извършват съответната дейност. Интересен и е и въпроса, дали на България изобщо и трябват толкова магистрали, големи пътища ... след като голямата част от трафика като цяло е за ЕС и т.н.
  • 2
    10
    до 9
    Кой те ограбва? Австрийците ли са ни се натресли или ние сме се съгласили да правят нещо, от което очевидно не разбират?
  • -1
    9
    ЕС ни ограбва
    С тия винетки и тол—такса направиха бизнес на Австрийците и даже им дават процент от таксите които се събират. А Българсите граждани които реално са заплатили за тези пътища, трябва отново да ги плащат. Да не говорим, че и системата които изградиха тези Австрийци има проблеми. Не уведомява кога изтича винетката. При съставяне на глоба и плащането и, не се отразява веднага и имахме случай при които искаха да се плаща отново глобата, въпреки, че бе вече заплатена. От Европа тръбят, че давали „безвъзмездни„ субсидии и в същото време ни набутват някакви измислени фирми да им пълним джобовете.
  • 1
    8
    До 5
    Изби ли комплексите с Африка?Коя част на континента визираш,какво знаеш за Африка?Или го имаш за дом на канибали?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари