Русенец от Стокхолм се обърна към политиците за промени в данъците и таксите за МПС

0
Светлозар Николов даде пример с други европейските държави
Светлозар Николов даде пример с други европейските държави Снимка: Dunavmost

Светлозар Николов даде пример с други европейските държави

Русенецът Светлозар Николов, който живее в Стокхолм, изпрати писмо с предложения за промените в Закона за движение по пътищата до президента и политиците в България. Те са свързани с данъците за МПС, Гражданска отговорност и условията за регистриране и спиране от движение на превозните средства.

За пример са посочени други европейските държави, където законът е направен така, че да облекчава финансово собствениците на автомобили, когато не ползват колите си, информира Русе Медиа.

Публикуваме го без редакторска намеса:

От името на българи, живеещи в чужбина и заинтересовани за развитието на демократичните промени в България, желаем да споделим своите предложения, свързани с несъвършенството относно чл. 140 от ЗДвП / свързан с условията и реда за регистриране, отчет, спиране от движение и пускане в движение, пътни такси и др./.

За целта ще се обосновем посредством аналогични примери от БГ закони, а също и начина, по който подобен закон действа в Европейските страни. Считаме ,че посоченият от нас чл.140 от ЗДвП и конкретно наредба l – 45 е недемократичен и е в нарушение на демократичните принципи спрямо българските граждани, живеещи в чужбина ,а също и в БГ. Същият относно разпоредбите си изглежда по-скоро дискриминационен или принудителен (рекетьорски), свързано с задълженията на гражданите. Подобни задължения, свързани с плащането на данъци и такси, са разрешени по справедлив и демократичен начин в чл.51 ал.2 от Закона за управление на етажната собственост. Подобна е и ситуацията с данък смет от съответния закон. Считаме, че е нужно да се обърне внимание на тези факти, тъй като касаят не само живеещите в чужбина.

Относно аргументите ни по чл.140 от ЗДвП, свързан с регистрация и пререгистрация на МПС, ще споделим следното. Разделяйки автомобилите на стари и нови, на практика е неоснователно разделение на собствениците. Задължението за сделка пред нотариус финансово утежнява една от страните във връзка с облаги за трета страна. Подобни действия се третират като незаконосъобразни по наказателният закон. От друга страна, не може да заплащаш услуга или за нещо което не използваш, още повече да бъдеш задължаван. Имаме предвид това, че не се възстановяват сумите на предплатените данък МПС и таксата гражданска отговорност в периода и в случаите, когато МПС е спряно от движение по собствено или принудително желание. Подобни действия не смятаме, че дори са финансово изгодни за бюджета, тъй като конкретно българите от чужбина, дори и за краткото си пребиваване в БГ, не използват автомобилите си с БГ регистрация. Към това ще добавим и разходите свързани с ползването на МПС към броя живеещи в чужбина. Поради факта, че за няколко седмици ползване са задължени да плащат целогодишния данък и такса гражданска отговорност те не се използват, а сумата не е и за подценяване. Подобно е и с живеещите в БГ, които по определени причини желаят да ги ползват частично в годината.

Считаме, че с така действащия закон те се използват неправомерно с риск от нарушения, които ще са ти на по-ниска цена от тая да си платиш нужните данъци и такси, а също и главоболията по институциите. Не е за подценяване и фактът, че в сегашния си вид, независимо от извършваните поправки през последните години, същият е явна предпоставка за корупционна практика и нарушения. Относно това показателно е многото предлагащи съдействие или услуга на държавната услуга, свързана с регистрация или пререгистрация на МПС. Лично за нас това няма логично обяснение.

В подкрепа на твърденията си ,ще споделим ,че в Европа тези въпроси са решени по следния начин. Спирането и пускането в движение на МПС се извършва лично от собственика и е безплатно, става за минути по интернет. В момента, в който си спрял МПС от движение, автоматично ти се прекратява периодът за данък МПС и гражданска отговорност. Т.е. за продължаващия период от годината ти не заплащаш до момента, в който сам пожелаеш да я пуснеш в движение. И така процедурите се повтарят в зависимост от твоето желание. Услугата покупко-продажба също е безплатна. Става посредством бланка по пощата или по интернет също за минути. Така, че можете да сравните разликата между БГ и страна с тежка данъчна система. За нас определено този закон е несъвършен. Друг е въпросът дали наложителното му реформиране ще е успех в сравнение със щетите.

Смятаме, че представеният от нас въпрос е съществен и ще се отнесете с нужното внимание и съответни мерки с цел прекратяване на подобни практики и превантивни мерки.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    7
    ??
    200 лв нормалният човек ги изкарава за 1/4 работен ден, много пари ли са 200 лв?
  • 1
    6
    Застраховател
    Щом желаете да ви гърбят със 200+ лева "задължителна застраховка" МПС всяка година за кефа на някакви хорица, си е ваш проблем.
  • 1
    5
    Иван
    Стига с тези МПС, да се обложат доходите от аренда на земеделска земя.В БГ има хора получаващи стотици хиляди годишно и 1 лв данък не плащат. За разлика от тях работещия на МРЗ плаща ДОД на мизерията си заплата.
  • 13
    4
    До 1
    Ако те натресе някой от тъмно лилавите и ти скъси колата наполвина,какво правиш?Той няма нищо,дори седемте му деца са на жената,с която няма брак!
  • 5
    3
    Полуръст путин
    Представяте ли си в Швеция да напишат ...хахах ... швед от Русе...
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари