Русенец написа книга с изкуствен интелект за 7 дни

2
В началото на тази година Павел Николов прави фурор, след като издава книга за изкуствен интелект, направена с изкуствен интелект
В началото на тази година Павел Николов прави фурор, след като издава книга за изкуствен интелект, направена с изкуствен интелект Снимка: България днес

В началото на тази година Павел Николов прави фурор, след като издава книга за изкуствен интелект, направена с изкуствен интелект

Павел Николов е на 31 години и е от Русе. Започва да се занимава с програмиране още в ученическите си години. Обиколил е почти всички олимпиади и състезания по АйТи, откъдето е приет в Софийския университет без изпит. В началото на тази година Павел прави фурор, след като издава книга за изкуствен интелект, направена с изкуствен интелект "Комуникационно майсторство: как да задаваме правилните въпроси и да комуникираме с изкуствен интелект", пише България Днес.

- Издадохте книга "Комуникационно майсторство: как да задаваме правилните въпроси и да комуникираме с изкуствен интелект", която се превърна в истински хит, дори се продава в "Амазон" - най-голямата компания в света за търговия със стоки и услуги чрез интернет. Как изобщо ви хрумна идеята да създадете нещо такова?

- Тъй като се интересуваме от нови технологии, в началото на годината с един приятел и колега започнахме да разглеждаме изкуствените интелекти. Така забелязахме един сериозен и немалък проблем у хората. В момента служителите, които разработват изкуствения интелект, се опитват да го направят много близък до човешката комуникация, а всъщност голяма част от хората имат проблеми с нея. По тази причина решихме да направим въпросната книга, защото искаме да помогнем в този аспект. Първо от психологична гледна точка - как да подобрим комуникацията на хората с хората, а след това как тази комуникация да я прехвърлят изцяло в изкуствения интелект, който е много мощен и може да ни помогне в доста аспекти в живота.

- Какво можем да научим от книгата?

- От една страна, тя разглежда проблема как въобще да се научим да задаваме правилните въпроси в живота, защото дори когато комуникираме с наши близки приятели и семейство, когато искаме да получим някакво познание, ние трябва да си зададем въпроса по правилен начин и след това да се научим как тази нова информация да я задаваме към изкуствения интелект.

- Обяснете как точно създадохте книгата с изкуствен интелект? Какви бяха стъпките?

- Книгата е написана спрямо нашите задания и спрямо правилните въпроси, които зададохме на робота и той успя да генерира правилни отговори. Цялата книга беше написана и издадена на хартиен носител за 7 дни, което е доста интересно и показателно какво ще се случи със света и с работата на хората. Първо решихме на каква тематика искаме да направим нашата книга. Идеята на четивото е как да се подобрим самите ние като личности и след това да насочим хората към работата с изкуствения интелект. За тази цел разписахме с две изречения какво искаме да получим като информация и започнахме да комуникираме с изкуствения интелект. Той започна да ни задава също най-елементарни въпроси като какво искаме. Накарахме го да ни запише съдържанието, след това първа глава, втора и така.

- Можем ли да кажем, че книгата е създадена от робот?

- Да, може да се каже, защото на теория се води софтуерен робот. Реално физически не може да се пипне. Може би тази година се случи най-големият технологичен скок в човечеството, който сме виждали, и може би е единствено сравним с откриването на огъня. Това звучи много странно и стряскащо за хората, които не са запознати какво се случва в света, но пускането на толкова мощни услуги благодарение на изкуствения интелект промени изцяло света, в който живеем. Защото за пръв път всеки един от нас по този начин има цялото познание за човечеството, което е на две думи разстояние. Може да подпиташ този "робот" и да получиш информация за абсолютно всичко, както самите ние създадохме цяла книга.

- Може ли изкуственият интелект да замени човешката ръка?

- Това е много интересен въпрос, за който си говорим доста често с моите колеги. Според мен бързият отговор е да. Причината за това е, че до миналата година, за да си върша работата, са ми трябвали още 10 човека, в момента това мога да го намаля до двама, които просто са интелигентни и адаптивни. Това автоматично означава, че доста хора остават незаети в професионален аспект. Но от друга страна, тезата ми е, че това, което ще направят подобни технологии, е, че ще намалят натоварването и интереса към компютърните професии, което е нещо страхотно. В момента всеки иска да става програмист или администратор и да работи с компютри. Дори абсолютно всяка майка казва на детето си "Маме, ходи да учиш компютри, защото там е бъдещето". Да, но обаче не всеки човек е създаден за това и не всеки има нужда да преследва чужда мечта само заради едните пари. И всъщност това, в което вярвам, е, че с тези технологии ще оптимизираме АйТи индустрията, което ще изисква много по-малко хора и съответно тези хора ще могат да отидат и да работят в направлението, в което те наистина имат страст.

- Както казахте, всеки иска да стане програмист, но реално строителите са кът в днешно време. Това не е ли проблем?

- Човечеството никога няма да спре да има нужда от хора, които да работят с ръцете си. Човекът, който е създаден по призвание да бъде дърводелец, няма да има нужда да става програмист само заради парите, както в момента се случва. Тези професии са страхотни и винаги ще има нужда от тях. В момента наистина сме в огромен глад за тези кадри и не можем да си намерим кой да ни оправи стената вкъщи. Пак казвам причината за това са парите в АйТи сферата. Няма как изкуствен интелект да ни шпаклова стената, така че доста програмисти потенциално биха останали без работа с развитието на технологиите, но те много бързо ще се адаптират към това. И точно професиите, които изискват човешка ръка, ще бъдат по-добре платени.

- Какво мислите за кафенетата, в които вече вместо сервитьори ни обслужват роботи?

- Според мен този експеримент няма да продължи дълго и да се развие. Бихте ли предпочели кафене, в което го няма социалния контакт? Не, защото роботът няма да си свърши работата, той ще си я свърши отлично. Просто хората имаме нужда да комуникираме с други хора и това е нещо, което никога няма да се замени. Така че няма как един робот да замени човека, особено в такива социални професии.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    3
    ЕИ
    Търсих с Google заглавието на книгата, ама излизат само новини. Все пак потърсих по името на автора в amazon и там намерих Ask and Achieve - AI & People Interactions for Success: Navigating Interactions with ChatGPT, MidJourney, and Other Artificial Intelligence Systems, на която Павел е съавтор на Петър Георгиев. имам чувството, че книгата никога не е издавана на български език, щото да се лежи на чуждия труд си има ограничения. Няма ИИ, който да говори български, а да се преведе ще отнеме повече от седем дни.
  • 2
    2
    плюс-минус
    Човешкият интелект е безкраен. ИИ си има логични ограничения.
  • 12
    1
    СОЦиопат
    И ще му я четат само изкуствени интелекти...
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари