Русе ще отбележи 151 години от гибелта на Ангел Кънчев

2
На 17 март от 10:30 часа в пространството между складовата постройка и Понтон №5 Дружество „Традиция“ ще представи възстановка на гибелта на Ангел Кънчев
На 17 март от 10:30 часа в пространството между складовата постройка и Понтон №5 Дружество „Традиция“ ще представи възстановка на гибелта на Ангел Кънчев Снимка: Facebook

На 17 март от 10:30 часа в пространството между складовата постройка и Понтон №5 Дружество „Традиция“ ще представи възстановка на гибелта на Ангел Кънчев

На 17 март (петък) Община Русе и Дружество „Традиция“ ще отбележат съвместно 151 години от гибелта на един от героите на българското Освобождение - Ангел Кънчев.

От 10:30 часа в пространството между складовата постройка и Понтон №5 Дружество „Традиция“ ще представи възстановка на неговата саможертва. След това шествие с организаторите и участниците в събитието ще се отправи към паметника на Ангел Кънчев на булевард „Славянски“. В 11:00 часа там ще се състои официална церемония по повод годишнината. Тържествени слова в памет на българския революционер ще произнесат кметът Пенчо Милков и областният управител Анатоли Станев.

В честването ще се включат Общинският духов оркестър с диригент маестро Димчо Рубчев, Елена Димитрова от Вокална школа „Приста“ с ръководител Доротея Бальовска и Младежкият гвардейски отряд към Общинския младежки дом.

Заупокойна молитва за Ангел Кънчев и падналите за Освобождението на България ще отслужат Негово Преосвещенство Главиницкият епископ Макарий - викарий на Русенския митрополит, и свещеници от Русенската Света митрополия.

В знак на признателност към делото на националния герой присъстващите могат да поднесат цветя в края на церемонията. Желаещите да положат венец могат да го заявят писмено на имейл [email protected].

Водещ на събитието ще бъде актьорът от Драматичен театър „Сава Огнянов“ Косьо Станев.

От 10:45 до 11:30 часа ще бъде преустановено движението по булевард „Придунавски“ за шествието от Речна гара до паметника на Ангел Кънчев и по булевард „Славянски“ за официалната церемония. Призовават се гражданите да освободят пространството около паметника от паркирани автомобили.

Българският революционер Ангел Кънчев умира на 5 март 1872 година. През 1868 година той участва във Втората българска легия в Белград. През лятото на 1871 година е назначен от Българския революционен централен комитет за помощник на Васил Левски. Играе важна роля при формирането и дейността на Русенския революционен комитет. На 17 март (5 март по стар стил) 1872 година Ангел Кънчев трябва да пътува за Букурещ с важна мисия в БРЦК, но на русенското пристанище е издаден и обграден от османската полиция. За да не бъде заловен жив, сам слага край на живота си. Последните му думи са „Да живее България!“.

В Русе има два паметника на революционера - в близост до лобното му място на булевард “Славянски”, както и пред Русенския университет, чийто патрон е той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Val
    А защо не на гроба му в двора на църквата Св Вознесениние господне в кв Дружба 1
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари