Русе - северна приказка с илюстрации в стил барок

3
Така е описал родния ни град поетът Здравко Кисьов
Така е описал родния ни град поетът Здравко Кисьов Снимка: РБ "Любен Каравелов"

Така е описал родния ни град поетът Здравко Кисьов

Русенската библиотека беше домакин на вечер, посветена на 80-годишнината от рождението на поета и преводача Здравко Кисьов, организирана по идея на неговия син - Роман Кисьов и Държавен архив - Русе.

В рамките на вечерта беше открита изложба с документи за живота и творчеството на Здравко Кисьов от фондовете на Държавен архив - Русе и Регионална библиотека "Любен Каравелов". Експозицията представя лични документи, национални и международни награди, негови авторски и преводни книги, лична кореспонденция със световни писатели, книги с автографи за Здравко Кисьов, съобщиха от библиотеката.

Събитието започна с прожекция на биографичния филм за Здравко Кисьов "Изповед" на Телевизионен център - Русе. Театралният критик Крум Гергицов представи творчеството на поета и сборника "Отвъдно време". Стихотворенията в книгата са писани в последните години от земния живот на твореца, като в голямата си част обхващат един немалък период - почти цяло десетилетие. Досега те не са били издавани в книга, но са съхранени в неговия личен архив след смъртта му през 2015 г.

В срещата участва издателят Светлозар Гиндянов от "Авангард принт" - Русе, който разказа за съвместната си работа със Здравко Кисьов. В своите изпълнени с много вълнение, почит и преклонение синовни думи Роман Кисьов, който е съставител и художник на книгата „Отвъдно време“, говори за неистините и горчилката в живота на своя баща след 1989 г. Той прочете слово на Здравко Кисьов, произнесено на Юбилейната вечер в Русе по случай неговата 70-годишнина: „Скъпи приятели, почитатели на поезията и на моето творчество. Мисля, че тъй наречените „юбилеи“ са ни дадени, не за себелюбуване, а по-скоро за някаква равносметка. Сега, като се обърна назад във времето, виждам само думи в живота си. Но всъщност не аз тях, а те мене изрекоха, аз съм това, което думите ме направиха…“.

Русенски творци и културни дейци прочетоха стихове от Здравко Кисьов и споделиха спомени за срещите си с него.

Припомниха за всички онези незабравими моменти – понякога тъжни, понякога хубави, които пазят паметта за личността на човека и твореца Здравко Кисьов, посветил на Русе едно от най-силните си стихотворения „Утринна песен за моя град“, написано през далечната 1966 г.:

„Вечер звездите слизат ниско,

Сутрин сводът става висок…

Русе, Русе – северна приказка

С илюстрации в стил барок!“

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари