Русе се превърна в „движеща се река"

1

Днес, зам.-кметът на Община Русе д-р Страхил Карапчански присъства на откриването на новата учебна година на НУИ „Проф. Веселин Стоянов“.

Той пожела на всички ученици да бъдат ученолюбиви и прилежни, а техните родители да ги подкрепят в начинанията им.

Централният площад в Русе се преобразува в „движеща се река“, по която ритуално бяха пуснати кораби. Артистичното събитие визуализира по атрактивен начин темата за водата като движение, свобода, многоликост и настойчивост.

В уникалната артистична акция с наименование „По вода“ се включиха около 60 ученици и 12 преподаватели от НУИ „Проф. Веселин Стоянов“, педагози от центъра за неформално образование и културна дейност „Алос“ и музикантите от Биг бенд Русе.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“, ВН – социален проект на Еконт и фирма „Дунарит“. 

Акцията съчета театрален и музикален пърформанс, хепънинг, стрий арт, поставени в контекста на съвременните дигитални технологии. Публиката имаше възможност да види как се свири на зеленчуци, вода  и човешко тяло под съпровод на Биг бенд. Атрактивни инсталации от светещи художествени обекти промениха градското пространство и провокираха публиката да участва в творческата работа.

Целта на авторите на проекта бе да се провокира творческото мислене за нестандартни форми на изкуство  и една по-атрактивна градска среда, да предостави възможност на русенци и гостите на града да участват пряко в заниманията и да насърчи междусекторното и институционалното партньорство.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари