Русе представя приоритетите на Българското председателство

0
Представлението ще се състои на централния площад “Свобода”
Представлението ще се състои на централния площад “Свобода” Снимка: Севдалин Емануилов

Русе активно се готви да отбележи Българското председателство с проекта “Познаваме Европа - повишаване информираността на гражданите на община Русе относно приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС”.

Разработката и планираните дейности по проекта са дело на община Русе в партньорство с фондация “Русе - град на свободния дух”, Асоциацията на дунавските общини “Дунав”, Русенския университет “Ангел Кънчев”, Русенската държавна опера и началното училище по изкуствата “Проф. Веселин Стоянов”.

Изпълнителите са избрали за реализацията на проекта неслучайна дата - 29 юни, когато се чества Международният ден на река Дунав.

За целта на ключови и емблематични за града места ще бъдат разположени информационни корнери, на които ще се представят приоритетите на Българското председателство, предава 24 часа. Те ще са тематични и ще бъдат дислоцирани на площадите “Батенберг”, “Хан Кубрат”, “Свобода” и пред операта.

Всеки корнер ще има различна визия и излъчване и ще ангажира вниманието на аудиторията в различни аспекти, свързани с приоритетните области на председателството.

Важен момент е, че всички четири информационни експозиции ще образуват общ европейски маршрут, а гражданите ще бъдат стимулирани да посетят и да се включат във всички инициативи, подготвени от организаторите.В тях ще бъдат показани успешни практики и проекти, ще бъдат организирани игри и демонстрации, ще се провеждат дискусии и други прояви.

В края на деня ще се състои музикален пърформанс, който ще представи българската култура като част от Дунавското и европейско пространство и обединяващ различни форми на музиката.

Идеята е музикалният пърформанс да изгради своеобразен мост между представените приоритети на председателството и да визуализира чрез средствата на изкуството общите европейски ценности, наследство и визия за бъдещето.

Представлението ще се състои на централния площад “Свобода”. То ще бъде посветено на празника на Дунав и на него ще звучат емблематични за България и Европа музикални произведения като “Дунавско хоро” от Дико Илиев, “На хубавия син Дунав” от Йохан Щраус, “Ода на радостта” от Бетховен.

Идеята на изпълнителите на проекта е чрез музиката България да предаде символично председателството на Австрия, която поема следващото домакинство на Съвета на ЕС.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари