Русе остана без медицински сестри

8
Какво мотивира медицинските сестри да останат в Русе
Какво мотивира медицинските сестри да останат в Русе Видео: TVN

Кризата за медицински сестри, която е в цялата страна не подминава и в Русе.

Затова двете многопрофилни болници в града се стремят всячески да привлекат млади момичета и момчета, които в момента завършват обучението си по специалностите „медицинска сестра” и „акушерка” в Русенския университет, информира TVN.

Масово обаче те избират реализацията в чужбина. По думите на старшата сестра в Многопрофилна болница за активно лечение „Медика – Русе” Светла Илиева, кризата с медицински сестри е болният проблем на здравеопазването. Тя обаче подчерта, че Русе е в малко по-добра ситуация, тъй като има факултет „Здравни грижи” към Русенския университет от който всяка година излизат млади кадри, които карат стажа си в лечебното заведение. Част от тях след това остават и да работят в болницата.

Сред младите медицински сестри, избрали да останат тук, независимо от примамливите предложения за работа в чужбина е Мелтем Хаириева. 27-годишното момиче от Кубрат казва, че истинското й призвание е да работи именно като медицинска сестра.

Мелтем е ендоскопска сестра в отделението по вътрешни болести на МБАЛ  „Медика – Русе”. Разказва, че работата и харесва, носи й удовлетворение, че може да бъде полезна на пациентите. Мелтем допълва, че продължава да се учи , да трупа знания за професията благодарение на различните обучения и семинари из цялата страна , в които има възможност да се включва. Продължава и образованието си в Медицинския университет във Варна, където следва здравен менинджмънт.

Източник: TVN
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари