Русе не може да бъде поставян повече на колене

10
Правото на въздух е основно човешко право!
Правото на въздух е основно човешко право! Снимка: Dunavmost / Архив

Правото на въздух е основно човешко право!

Владислава Гарвалова изрази недоволството си от замърсяването на въздуха в Русе. В публикация в групата "За чисти въздух и вода в Русе" тя написа:

"На всички, които ни обясняват как кметът нямал правомощия, пък Русе си бил замърсен от 50 години и че "то не било вредно" ще кажа, че правото на въздух е основно човешко право! Градоначалникът не може да повдига рамене и да казва "не зависи от мен". Първо, защото не е вярно и второ, да се задържат хората в града, трябва да е основна мисия на мандата му."

Гарвалова посочи, че спазва всички правила за опазване на околната среда, като изхвърля боклука разделно, не хвърля боклуци на обществени места и се движи основно пеш. Тя заяви, че иска единствено да се осъществява контрол на промишлените предприятия, които са основните замърсители на въздуха в Русе.

"Тези предприятия нямат право по закон на неорганизирани емисии. Те не тровят само мен и моите близки, те тровят целия град и вас, които работите в Общината и гласоподавателите на БСП, ГЕРБ, Възраждане и т.н.... всички."

Гарвалова оспори твърденията, че замърсяването на въздуха в Русе не е вредно. Тя посочи, че учени от БАН са заявили, че тежката органика, която се отделя от промишлените предприятия, е изключително вредна в каквито и да е количества.

"И последно за тези, които не спират да твърдят "мирише но не е вредно". Учените от БАН ясно заявиха, когато бяха на посещение тук. Тежката органика е изключително вредна в каквито и да е количества и е недопустима извън предприятията. За не всички съединения, които се използват в тежката химична промишленост има норми. Станциите мерят само осем от възможни 80 и са не особено надежден способ за установяване на замърсяване. Как се контролира тогава? Ами отидете на посещение в подобни институции във Виена, Берлин, Мадрид пък вземете добрите практики. Няма да Ви откажат съдействие."

Гарвалова призова кмета на Русе да предприеме действия за подобряване на качеството на въздуха в града. Тя каза, че Русе е град с достойнство и не може да бъде поставян повече на колене и гражданите му да бъдат третирани като психопати и най-вече хора без права.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    22
    бъчваря
    Първо спрете дизелите с изтърбушени катализатори. Днес те пушат почти колкото навремето Икарусите.Като искаш дизел, поне го поддържай технически изправен и не минавай фиктивно прегледите.
  • 0
    21
    Истинският слогат
    На единия кандидат от балотажа слоганът трябва да бъде свързан с неговите гащи и вечно разкопчания копчелък, а не със сърцата на русенци.
  • 0
    20
    Евала
    Евала на местен по- долу.Само леко допълнение към твоя прекрасен и уместен коментар.Сърца нямат в най красивия и стар град в тая лайняна кочина България.Затова ще пак оня дудук Пенчо кондома.
  • -3
    19
    Krasimira Ivanova
    В Бургас мирише много повече, заради преработката на петролни продукти, но всички харесват града и кметът им Д.Николов печели 5-ти мандат още на първи тур. Значи не само въздухът е важен.
  • -3
    18
    Гост
    И преди Пен40, кмета си беше гербер. И какво, не миришеше ли и по негово време? Кметът не е сам. Зад него има антураж от общинари, които му пригласят или му напомнят, какво трябва да прави.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари