Русе - истински град на свободния дух!

0
Русе в продължение на столетия утвърждава образа си на културно средище
Русе в продължение на столетия утвърждава образа си на културно средище Снимка: Ilian Kutkurov

"Всичко, което преживях по-късно, вече се бе случвало в Русчук“, обобщава в спомените си за родния град Нобеловият лауреат за литература Елиас Канети.

Русе е кръстопътен и отворен към света град, най-голямото българско пристанище на река Дунав, най-важният транспортен, логистичен, икономически и културен център в Северна България и лидер на трансгранично сътрудничество. Заради добрата инфраструктура и подкрепата на местната власт тук са избрали да развиват дейността си редица големи компании. В града се намира Русенският университет „Ангел Кънчев“, успешно съчетал традиции и новаторство.

Хектарите плодородна земя са благоприятно условие за развитието на биологично земеделие, а друг ключов отрасъл за областта е рибарството.

Единствената доскоро връзка между България и Румъния - Дунав мост при Русе, през 2014 г. отбеляза 60 години от създаването му.

Русе и неговите околности са населявани от хилядолетия. Затова и отпечатъците на различни цивилизации и култури са толкова многобройни - селищни могили, градища, некрополи, паметници. Преди 23 века античното пристанище Сексагинта приста (Пристанище на шейсетте кораба) бележи началото на съвременния град.

След приемането на християнството като официална религия през IХ век покровител на града става свети Георги. Сега денят, в който християните почитат светеца, е и Празник на Русе.

През XIX век тук се изграждат първите индустриални предприятия, железопътна линия. Влиянията на модерна Европа стават осезаеми, а това променя всекидневния начин на живот на жителите му. Историята на Русе е свързана с имената на националните герои от епохата на Българското възраждане. Големият брой премиери на модерността в България се случват именно в Русе, като нареждат града сред най-важните културно-исторически центрове в страната.

Русе посреща своите гости с богато архитектурно наследство - плод на предприемчивия и европейски дух на русенци, привлекли в края на XIX и началото на XX век видни европейски архитекти и строители за изграждането на градската архитектурна среда. Десетки сгради - паметници на културата, днес носят знака „Европейско културно наследство“. Ето защо Русе е известен и като Малката Виена на Балканите. Паметникът на Свободата в центъра на Русе олицетворява непоколебимостта на гражданите да отстояват свободата и гражданските си права като върховна европейска ценност и като енергия за градивна промяна.

В продължение на столетия градът утвърждава образа си на културно средище. Сред акцентите в богатия културен календар на Русе са Русенският карнавал, Фестивалът за съвременно градско изкуство „Аз, градът“, Международният фестивал „Мартенски музикални дни“, Есенният салон на изкуствата и културата.

Истински град на свободния дух!

Източник: PPESSADaily
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари