Русе стана първият български град, в който има паметник на Елиас Канети

1
Откриха паметника на Елиас Канети в Русе
Откриха паметника на Елиас Канети в Русе Видео: БГНЕС

Русе стана първият български град, в който има паметник на Нобеловия лауреат за литература Елиас Канети. Монументът бе открит точно днес, когато се навършват 110 години от рождението му, предаде БГНЕС.

Елиас Канети е роден в Русе и е прекарал тук детството си. По-късно в книгата си "Спасеният език" той пише: "Всичко, което преживях по-късно, вече се беше случвало някога в Русчук". За да отдадат своята почит към големия европеец и хуманист, усилия обединиха неправителствената организация "Център СИОНЕС", общината и много русенци. Самият паметник бе направен от големия български скулптор Георги Чапкънов, който изобрази писателя с книги и сова на рамото – символ на мъдростта.

"Ние бяхме в дълг към нашия велик съгражданин. Човекът, чието творчество, чийто живот олицетворява всичко онова, което русенци бленуват. Една космополитна личност, родена в Русе, живяла в 7 държави, с творби издадени в над 25 страни, единственият български Нобелов лауреат. Ние говорим за свободния дух, но всъщност двигателят на този дух, най-важният, най-мощният е Канети", каза в словото си кметът на Русе Пламен Стоилов. Откриването на паметника бе съпроводено с пърформанс на актьори и художници.

Паметникът е поставен на площада, който носи името на Елиас Канети. На него са наречени още Професионалната гимназия по икономика, австрийската библиотека, а търговската къща на фамилията е известна като "Дом Канети", където се организират различни културни събития. От 20 години изключително активно работи в Русе Международното дружество "Елиас Канети" с председател проф. Пенка Ангелова, което е подготвило цяла програма за отбелязване на годишнината на писателя.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари