Русе и Гюргево заедно в контрола за качеството на храните

0

На 21 април от 10:00 ч. в заседателната зала на Окръжен съвет Гюргево се проведе поредното за 2016 година заседание на Съвместната българо-румънска земеделска работна група.

След представяне на двете делегации г-н Станимир Станчев –заместник областен управител на Oбласт Русе, предаде председателството на г-н Думитру Гаврила – заместник председател на Окръжен съвет Гюргево.

Изключителен интерес предизвика представеният от Асоциация „React” модел на добра практика, създаден по проект „Сезони в буркани”. Асоциацията е неправителствена организация с влияние в областта на развитието на общността, образованието, здравеопазването и социалната икономика. Основните дейности, които реализира са свързани с обновяване и обзавеждане на болници и училища, менторство, кариерна подкрепа и курсове за първа помощ, създаване на социални предприятия и насърчаване на предприемачеството, мониторинг на диабет и сърдечно-съдови заболявания, кръводаряване и др. Има организирани 5 офиса в градовете: Букурещ, Сибиу, Крайова, Пятра Нямц и Търговище и ежегодно работи с над 50 хиляди бенефициента.

В рамките на проекта са обучени 438 жени за производство на плодови и зеленчукови консерви, обработка на плодове и предприемачество от окръзите  Арджеш, Кълъраш, Дъмбовица, Гюргево, Яломица, Прахова и Телеорман. Създадени са три обществени центъра, предоставящи подкрепа на жените в проекта за работа или започване на собствен бизнес. Оборудвани са 3 кулинарни центъра в общините  Малу (Гюргево), Мороени (Дъмбовица) и Бътръни (Прахова).

Г-жа Окишора – директор на Дирекция „Земеделие“ в Гюргево, представи проблемите на селските райони в Окръг Гюргево.

Като основен проблем тя посочи обезлюдяването на селските райони и преселването на голяма част от активното население към намиращата се наблизо столица – гр. Букурещ. Сред останалите проблеми, идентифицирани за региона, са: недостатъчно развита инфраструктурата (три административни единици имат  централизирано водоснабдяване, други седем са в процес на изграждане; почти не съществува канализационна мрежа  в селските райони; пътищата не са модернизирани); социални проблеми (слабо гражданско общество, недостатъчни образователни и здравни услуги); липса на капацитет за реализиране на бизнес възможности; липса на местни стратегии; неефективно селско стопанство (малки ферми, нефункциониращ пазар за реализация, проблеми с реституцията на земята, извадена от употреба  напоителна система, ниска цена на селскостопанските продукти, труден достъп до кредити, неконкурентна бизнес среда).

Тя сподели, че за да се извърши необходимото преструктуриране на бизнеса в селските райони ще се работи за подобряване ефективността на съществуващите предприятия, ще се насочат усилията към продукция, базирана на технологии, включващи алтернативно земеделие, ще се въведат активни маркетингови мерки за увеличаване продажбите на стоки и услуги. Чрез насърчаване на обучението на заети и безработни лица и подкрепа при създаване и укрепване на неправителствени организации и инициативни групи ще се подобри конкурентоспособността на човешки ресурси, допълни тя.

В края на заседанието се подписа подготвеното с активното участие на Асоциация „Еврорегион Данубиус” споразумение за сътрудничество между Окръжна дирекция за Ветеринарен контрол и защита на храните, Гюргево и Областна дирекция по безопасност на храните, Русе.

Участниците се обединиха около извода, че по този начин ще се обединят усилията от двете страни на реката за подобряване контрола върху качеството и безопасността на храните.

Поради предстоящи избори за местна власт в Румъния, следващото заседание на групата ще се проведе най-рано през м. юли.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари