Русе е сред първите шест икономики в страната

2
Икономическият агломерат с център Русе обхваща 15 общини според изследване на ИПИ
Икономическият агломерат с център Русе обхваща 15 общини според изследване на ИПИ Снимка: Dunavmost

Икономическият агломерат с център Русе обхваща 15 общини според изследване на ИПИ

Изследване на ИПИ откроява 16 големи икономически центъра в България, които обхващат общо 132 общини. Някои центрове имат повече от едно ядро, което е резултат от съществуващите взаимовръзки между отделните ядра в рамките на центъра и от наличието на обща периферия или зона на влияние. На територията на 16-те икономически центъра живее близо 3/4 от населението на страната и се концентрират над 80% от стопанската активност в България.

Икономическият център около София е категоричният първенец в страната. Следват пет широки центъра около Пловдив, Варна, Стара Загора, Русе и Бургас, които са големи по мащаб и имат вторични ядра и солидна периферия. Водещите шест икономически центъра се развиват около шестте най-големи града в България – единствените с население от над 100 хил. души. След тях идват и останалите десет центъра, които са по-малки по мащаб, с ограничена периферия и по-малка тежест на регионалната карта.

Петте големи центрове след София

След широкия икономически център около София на картата се открояват пет големи центъра, които имат солидна периферия и голяма тежест на регионалната карта. Това са центровете около Пловдив („Пловдив-Марица-Раковски“), Варна („Варна - Девня“), Стара Загора („Стара Загора - Казанлък - Раднево-Гълъбово“), Русе („Русе - Търговище - Разград“) и Бургас („Бургас - Несебър“). Тези пет центъра видимо се отличават от останалите, като във всеки един от тях живеят между 300 и 550 хил. души, броят на заетите е в рамките на 110–230 хил. души, а произведената продукция на предприятията варира от 7 до 20 млрд. лв. През 2021 г. средната работна заплата на наетите лица в петте големи центъра е от порядъка на 1200–1400 лв. на месец.

След центровете около Пловдив и Варна са икономическите центрове около Стара Загора (обхваща 9 общини), Русе (обхваща 15 общини) и Бургас (обхваща 8 общини), като всеки от тях има вторични ядра и население от над 300 хил. души.

На фона на тези данни тече разгорещена предизборна кампания в Русе, в която кандидати за кметове и общински съветници оспорват водещото място на града на икономическата карта на страната. Русе е в будна кома - като в един хор говорят кандидатите за местна власт, като всеки един от тях обещава, че градът ще осъмне с по-добри перспективи, ако спечели предизборната битка.

Цялото изследване на ИПИ може да прочетете тук.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    8
    Нико Розберг
    Руси си е много добре, по-добре от тая въглищна яма Стара Г*зора, в Русе все още има аристократизъм, вижда се, че е бил велик град и все още е по-специален от работническата паланка Г*зора.
  • 0
    7
    Русенец
    До 6: Що крадеш чужди никове? Върви ти да работиш в тия заводи, като си много курназ!
  • -3
    6
    Русенец
    В Зарата си защитават неекологичните замърсяващи ТЕЦ-ове, че ще им замине поминъка, пък в Русе искат да гонят големи работодатели като Линамар, Лубрика, Оргахим. Е как да напредваме като пенсионирани бабки ходят по протестите и искат да съсипят икономиката на Русе?!
  • 0
    5
    Ваньо
    Стига с тая Стара Загора - бях там тази седмица по работа - пълно с олющени гадни панелки, гумаджийници и сервизи - абе един работнически монотонен град. Работя в София и в отдела ми от 25 човека четирима са старозагорци (най-много). Всичките говорят високопарно за Стара Загора, ама си седят в София. А пък какво има в Бургас освен туризъм и ниски заплати? Нищо чудно, че според статията икономиката на Русе е по-голяма от тази в Бургас.
  • 5
    4
    Русенец
    Каква икономика в Русе? Колко фирми разпънаха банери Търсим персонал? Колко магазини по центъра затвориха? Колко кръчми и кафенета се бият за един барман или сервитьор? Там, където въздухът мирише, хората бягат, дори някой лелчета да смятат сигналите за неоснователни.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари