Русе е сред най-шумните градове в страната

6
Хората са принудени да затварят прозорците си дори и нощем
Хората са принудени да затварят прозорците си дори и нощем

Хората са принудени да затварят прозорците си дори и нощем

Русе е сред най-шумните градове в страната. Според изследване на РЗИ, най-силен е транспортният шум.

В 17 различни пункта на града се измерени от 63 до 67 децибела при допустими 55. Всяка година броят на превишаванията се увеличава, алармира БНТ.

Освен оживените булеварди, превишения на нормите за шум са отчетени и на по-малки улици, но с интензивен трафик. Това са районите пред двете многопрофилни болници и пред училище „Възраждане" на ул. „Студентска", където допустимите норми са по-ниски 35 децибела. Хората, които живеят в близките блокове, са принудени да затварят прозорците си дори и нощем.

"Едно голямо усилване има точно пред блока, в който живея. Особено нощно време доста е неприятно движението - силно карат, с висока скорост.", казва Мария Петрова.

Здравните инспектори правят измервания сутрин, обед и вечер.

"В този район нормата е 55 децибела, отчетени бяха над 67 децибела моментна стойност, което е над нормата. Но ако направим измерване, което да бъде в продължение на три пъти по 5 минути, тогава можем да кажем дали има превишение на нормата.", обяснява инж. Михаил Стоянов, ст. експерт в отдел „Лабораторни изследвания" в РЗИ - Русе.

Най-високи нива на шум са установени в сутрешните и следобедните часове по 8 от русенските булеварди.

"Лошото е, че всяка година броят на превишаванията, които ние измерваме, се увеличава. Малко, но се качва непрекъснато нагоре. Много коли, голямо движение.", отчита инж. Лилия Бояджиева началник на отдел „Лабораторни изследвания" в РЗИ - Русе.

В РЗИ са получавали жалби от граждани, които се оплакват и от други източници на силен шум.

"Има и от заведения, има от строеж на блокове, има жалби от климатика на съседа, най-различни са, но не са много.", допълва инж. Бояджиева.

А в сезона на строителните ремонти дразнещи за слуха на гражданите са и шумните машини и инструменти.

Здравните инспектори са отправили препоръки към община Русе за справяне с градския шум. Една от тях е залесяването с дървета по булевардите, които биха намалили нивото му с 20-25 децибела.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    9
    Ужас
    И без това броят на полицаите в България е голям и ако се сложи по един през крастовище както беше едно време няма да е толкова шумно.Преди години се виждаха патрулиращи в центъра, по кръстовищата и то на много различни места.Сега неможе да се види ,защото има една патрулка която се е скрила да прави снимки на Липник .
  • 5
    8
    LOL
    живея в кв.Възраждане и вечер звукът от мотописта "Липник" е "страхотен". С часове си режат пистарките. А може една патрулка с пуснати светлини да паркират там и пистарките ще се кротнат (и не само).
  • 5
    7
    друг русенец
    Живея на ул. Янтра, на 50 метра по права линия от кафе Бига. Този татуиран астралопитек, който е собственик, ни тормози години наред. Обаждам се на 112 редовно, но в 70% от случаите полицията дори не се вясва, а ако случайно дойде този им се кара.В топлите нощи сме принудени да си затваряме вратите и прозорците, защото шума е голям - ръмжене на мотори, викане, кикотене, музика... Негов "приятел"е казвал, че имал телефон на, който само като звъннел и всики проверки са приключени.Добре, че е плевенската полиция да помогне на нашия град.
  • 5
    6
    Инж. Томов
    Нищо чудно, че Русе е сред градовете с най-много шум. Планировката и застрояването на града е много хаотично и се строи точно покрай най-оживени улици и булеварди. Изключение са само някои по-нови жилищни комплекси, които са цялостно планирани и трафикът им е изведен по периферията. Например във Възраждане по Плиска и Доростов близост до булевардите Липник и България. Най-голямо шумово замърсяване причиняват моторите, които бръмчат късно вечер и в събота и неделя, напълно необезпокоявани. Много ученици и хулигани също се движат с мотори, дори до училище, при това неспазвайки никакви знаци и правила. Докато движението на мотори по градската улична мрежа не се забрани с нови разпоредби в ЗДвП, само с дървета няма нищо да се постигне. Тези наредби за методика за измерване на шума от 3 пъти по 5 минути, този дето ги е писал да си ги навре в ...Това са пълни глупости, също както методиката за миризми. Хората се тровят, а някой уж експерт им казва, че всичко е наред. Хората се будят от шума, а някой уж експерт им казва, че всичко е тихо и мирно. Колко пари трябва да се бръкне гражданин, живеещ на шумна улица в града, за да сложи скъпа дограма и кой ще му взъстанови тези пари?!?
  • 6
    5
    русенец
    А правихте ли замервания в кварталите около бул."България" ? Ако се абстрахираме от клаксоните на изнервените тираджии, ако не вземем под внимание и гонките с мотоциклети, въпреки това разбитата настилка и натовареният трафик предизвикват такъв шум, че уредчето ви ще зашкали; В града нацвъканите легнали полицаи създават също шум, прах, амортизират окачването и отклоняват вниманието на водача. Искате втори мост над Дунав. Аз съм на мнение, че и този трябва да съборим, а трафикът да минава откъдето си иска, стига да не е през Русе.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари