Русе е сред четирите области в страната с най-много одобрени проекти по Плана за възстановяване

2
През февруари стартира поредната процедура по Плана за възстановяване и устойчивост, отново насочена към бизнеса
През февруари стартира поредната процедура по Плана за възстановяване и устойчивост, отново насочена към бизнеса Снимка: Областна администрация - Русе

През февруари стартира поредната процедура по Плана за възстановяване и устойчивост, отново насочена към бизнеса

През февруари ще стартира кандидатстването по процедура за „ВЕИ и батерии за локално съхранение на енергия“ на стойност 200 млн. лева. Тя е третата, която Министерството на иновациите и растежа отваря по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) и отново е изцяло насочена към бизнеса.

„Считам, че фирмите ще проявят сериозен интерес към подобна възможност, защото тя им дава шанс за много по-голяма енергийна независимост. Реализирайки подобен проект те няма да бъдат толкова силно потърпевши от външни влияния върху нашата икономика и съответно ще бъдат значително по-конкурентоспособни“, коментира областният управител на Русе Анатоли Станев. „Областната администрация ще съдейства по всякакъв начин за това информацията да достигне до повече фирми, които да кандидатстват по процедурата. Ако се наложи, сме готови да поканим и представители на ресорното министерство на място, които да дадат повече подробности“, допълни още той. Според него осъществяването на проектите ще допринесе освен за енергийната независимост и за ускорения преход към климатична неутралност.

Припомняме, че през декември миналата година Станев и министърът на иновациите и растежа Александър Пулев проведоха мобилна приемна в Русе, на която пред бизнеса бяха разяснени възможностите за кандидатстване по първите две мерки от ПВУ. В резултат Русе се нареди сред четирите области в страната с най-много подадени, а в последствие и одобрени проекти.

Общо 49 проекта за над 13 милиона лева ще бъдат финансирани в русенско по първата процедура за „Технологична модернизация“. Резултатите от втората – за „ИКТ решения и киберсигурност“ се очаква да станат ясни до броени дни.

Мярката, по която ще може да се кандидатства от февруари, е за изграждане на фотоволтаична система – т.нар. соларни панели, които да бъдат монтирани върху покрива на даденото предприятие, фасадата му или на терена, на който се намира то. Батериите за локално съхранение на енергия ще могат да я съхраняват до няколко дни, а самата енергия ще се произвежда единствено и само за собствена употреба, без да може да се препродава и връща в енергийната система на страната. По процедурата ще могат да кандидатстват освен микро-, малки и средни предприятия, но и такива със заети до 499 лица или с до 1 500 лица. Предвижда се безвъзмездната финансова помощ да е в размер между 100 000 и 1 000 000 лева, а съфинансирането в порядъка на 35% до 50% в зависимост от категорията на фирмата. Мощностите трябва да бъдат до 1MWh.

По линия на Министерството на иновациите и растежа ще бъдат отворени за кандидатстване седем процедури за 1.2 млрд. лв. само през първата половина на 2023 г., а общо до края на годината ще стартират 10 мерки за бизнеса. Подкрепата за микро-, малките и средни компании в страната ще е по три направления – Плана за възстановяване и устойчивост /ПВУ/, новата програма конкурентоспособност /ПКИП/ и новата програма за научни изследвания, иновации и дигитализация /ПНИИДИТ/. Кандидатстването по процедурите от ПВУ и тези от структурните фондове на ЕС е изцяло онлайн през системата ИСУН 2020, като е максимално облекчено за бизнеса.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Русенец
    Офффф, това за кой път?!?Пак този, пак пози, пак с чужди пити помен!!!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари