Русе е българската перла на Дунав!

4
Приказна разходка из красотите в русенския край
Приказна разходка из красотите в русенския край Снимка: Явор Мичев

Срещите ни започнаха от село Кошов, Русенско.

Там живеят двама от най-верните фенове на детската класация на "Рано в неделя" - Чичо Мишо и доктор Владимиров, разказва БНР.

Така, всяко неделно утро, след 07:30, когато запеят славейчетата на България, чичо Мишо и д-р Владимиров също са на линия. Слушат и класират. За тях това е ангажимент, който не пропускат, дори и да има друго за вършене. И са станали известни като гласове и имена в околията. Изненадахме ги с добре организирано, но запазено в тайна посещение....

Отправихме се към с. Нова черна, което е основано от български изселници от румънското село Черна. Наследниците им са запазили обичаи, говор и традиции. И разбира се старата рецепта за мамалига. Не пропуснахме и гр. Сливо поле - да пренесеш Родопите на Дунава. Дошли тук през 50 -те години на миналия век и останали заради плодородието и поминъка, помаците от Сливо поле са една от 6-те етнически групи, която живее в мир и разбирателство с останалите. Помаците са пословично работливи и привързани към семеството и общността. Срещата с тях бе в кметството.

А Бръшлен е красиво място на Дунава, кметът Димчо Петров е избрал да замени журналистиката с кметуването. И не съжалява, защото и така може да остави следа след себе си. Леля Румянка от с. Бръшлен разказва как се готви рибена чорба за 300 гости, които идват тук всяка година за рибения фест.

Не пропуснахме и Басарбовския манастир, единственият действащ скален манастир в България. Отец Алеко разказва историята на манастира и житието на св. Димитър Басарбовски, покровител на Румънската столица Букурещ.

Срещнахме се и със Светла Великова, археолог в Историческия музей в Русе, която ни  разказа за скалните манастири в с. Иваново, които са дело на духовниците исихасти. Уловихме и духа в  с. Кацелово, където живеят хърцоите. Смятат се за наследници на прабългарите, а названието им идва от култа към бог Хърс. Носиите им са уникални, а гостоприемството - прочуто.

Източник: БНР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари