„Русчуклийска среща“ превърна Русе в столицата на фолклора

0

По време на фестивала се надиграваха близо 500 участници от цяла България

20 отличия и грамоти бяха раздадени по време на деветото издание на Националния фестивал „Русчуклийска среща“, който се проведе през изминалия уикенд в Русе.

Организатор и домакин на фестивала е Школа за народни танци "Играорци" Русе, в лицето на хореографа Богдан Донев, а събитието премина под егидата на кмета на Община Русе Пенчо Милков. Тази година в надпреварата се включиха близо 500 участници от цяла България – София, Варна, Бургас, Стара Загора, Враца и други градове, съобщиха организаторите.

По регламент групите бяха разпределени в три кръга. В първия етап танцьорите показаха майсторство в избрани от тях две автентични хора, във втория клубовете играха “каквото им душа сака” на северняшка музика, а в третата част беше надиграването на ръченица за Мис и Мистър „Русчуклийска среща 2023“.

Своите умения в ръченицата показаха Михаела Попова и Христо Димитров от Клуб за хора и народни танци към Лесотехнически университет София и Танцов клуб „Нестини“ – Ботевград, Биляна Георгиева и Анатоли Димитров от Фолклорен танцов клуб „Хоротропци“ – Враца и Пламена Великова и Емил Станев от „Ямболско настроение“ към Читалище „Тракийска лира 2012“, които си тръгнаха с награди от организаторите.

"Обичта към народните танци се възпитава у хората и веднъж обикнали ги, те ги носят в сърцето си за цял живот“, обърна се към участниците заместник-кметът Димитър Недев. Той връчи и поздравителен адрес на организаторите, от името на кмета Пенчо Милков. Кулминацията в емоционално отношение беше концертът, представен от Фолклорен Танцов Театър "Найден Киров", с главен художествен ръководител Богдан Донев. Ансамбълът поднесе едночасов концерт на публиката с майсторско изпълнение, колорит и перфектна хореография. В края на техните изпълнения присъстващите в залата участници и публика се хванаха на общо кръшно хоро.

Водеща на фестивала беше актрисата от Драматичен театър „Сава Огнянов“ Кристияна Ценкова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -4
    1
    Трите прасета
    Един калашник и бързо ще оправим работата, ще хдоят да копаят на лозето вместо да ми маршируват по тия дъски.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари