РУО Русе с важна информация за есенните матури

0
Наближава крайния срок за издаване на служебна бележка за явяване на изпитите
Наближава крайния срок за издаване на служебна бележка за явяване на изпитите Снимка: БГНЕС / Архив

До 25 август дванадесетокласниците, които са заявили желание да се явят на държавни зрелостни изпити (ДЗИ) през есенната сесия, трябва да получат служебната си бележка, че са допуснати до изпитите, съобщиха от Регионалното управление на образованието в Русе.

В бележката се отбелязват датата, часът и мястото, където всеки зрелостник трябва да се яви на задължителния ДЗИ по български език и литература и на втория задължителен изпит по предмет по избор.

Изпитът по Български език и литература ще се проведе на 28-ми август, а вторият задължителен изпит по предмет по избор ще бъде на 29-и август, уточниха от РУО.

В Русе са определени 3 училища, в които е организирано провеждането на есенната сесия на матурите – това са Професионална гимназия по механотехника "Юрий Гагарин", Професионална гимназия по речно корабостроене и корабоплаване и Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия "Пеньо Пенев". 

Зрелостните изпити започват в 8.00 часа и са с продължителност четири астрономически часа. За учениците със специални образователни потребности продължителността е 6 астрономически часа.

В деня на всеки изпит зрелостникът трябва да се яви в сградата, в която ще полага ДЗИ, с документ за самоличност (лична карта, паспорт или свидетелство за управление на МПС) и със служебната бележка за допускане до държавни зрелостни изпити. Той трябва да заеме определеното му работно място 15 минути преди началото на изпита. Учениците задължително предават на квесторите изключените си мобилни телефони. Зрелостниците трябва да носят и ползват химикалка, която пише с черен цвят. Не се позволява напускането на изпитната зала по-рано от един час след началото на държавния зрелостен изпит.

В изпитните зали ще бъде осигурено видеонаблюдение, като картина оттам ще се предава в 3 центъра - в училището, в Регионалното управление по образование и в МОН. Остават и мобилните групи, които ще обикалят по места и са също част от мерките за сигурност около провеждането на матурите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари