На изпита за 4-и клас ще се пише само с черен химикал

0
Без чернова на миниматурата по български език
Без чернова на миниматурата по български език Снимка: iStock / Getty Images

Около 60 000 ученици ще се явят утре на национално външно оценяване по български език

След зрелостниците, които миналата седмица бяха на матури, тази седмица идва ред на четвъртокласниците. Утре за тях предстои първото по-сериозно "учебно" изпитание - националното външно оценяване по български език и литература. В петък пък, 28 май, е изпитът им по математика. На двата теста се очаква да се явят около 60 320 четвъртокласници, съобщават от МОН.

Препитването по български език утре започва в 10 часа и продължава 60 минути. Учениците със специални образователни потребности ще работят 40 минути по-дълго. Изпитът включва диктовка с 40 до 60 думи, която се пуска на аудиозапис. Прогнозното време за изпълнение е 10 минути, като чрез диктовката ще се проверяват умения за прилагане на изучени правописни, но не и пунктуационни правила. Към диктовката има езикови задачи - 6-10 броя - с избираем отговор, които са насочени към базови компетентности, свързани с приложния характер на езика (отново 10 мин.)

Втората част на теста, за която учениците ще имат около 25 минути, се състои от текст и задачи за четене с разбиране към него - 3 задачи с избираем отговор и 6 задачи със свободен отговор. Накрая четвъртокласниците ще трябва да изпълнят задача с творчески характер - създаване на кратък текст със свободен отговор на въпрос, редактиране на текст или създаване на кратък текст по картинка или словесна опора с обем от 3-5 изречения и с прогнозно време за изпълнение 15 минути.

Изпитът по математика включва 25 задачи, сред които такива с възможност за избор между три отговора, с кратък отговор и текстови задачи. 18 от задачите са с избираем отговор, 5 - с кратък свободен отговор (число), 1 задача - с разширен свободен отговор и 1 задача с 3 броя разширени свободни отговори. Времетраенето също е 60 минути, а за учениците със специални образователни потребности e до 40 минути над определеното време.

Примерни модели за НВО по български и математика за 4 клас може да видите ТУК

Изключително важно е учениците да знаят, че на НВО-то трябва да пишат с черен химикал върху отделна бланка, която след това ще се сканира и оценява електронно. За изпита по математика те могат да използват също молив, гума, линия, пергел и триъгълник.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари