Румяна Арнаудова:Скоростта е виновна за инцидента на гара Хитрино

0
Прокуратурата не приема новата версия за инцидента, идваща от "Булмаркет"
Прокуратурата не приема новата версия за инцидента, идваща от "Булмаркет" Видео: Нова телевизия

Нова експертиза извади нова версия за трагедията в Хитрино.

Тя е направена по поръчка на компанията „Булмаркет”, собственик на взривилите се цистерни. И доказва, че не превишена скорост, а проблем на релсите е причина за влаковата катастрофа. Защо, обаче, прокуратурата не приема тези доказателства?

„Прокуратурата е абсолютно убедена за това какви са причините, поради които се е стигнало да този тежък инцидент. На мястото на произшествието са извършени множество огледи и експертизи. Разполагаме и с гласни доказателствени средства, както и с експертни заключения. Тази версия, която вчера беше представена от представители на „Булмаркет”, е била предмет на нашето разследване”, коментира говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, предаде Нова телевизия.

„Експертните заключения са категорични, че единствената причина за възникване на пътно-транспортно произшествие е високата скорост, с която са се движили, и навлизането в района на гарата с двойно по-висока скорост. Не е налице каквото и да е съпричиняване, нито технически проблем по инфраструктурата и това категорично беше установено още в досъдебното производство. Нямаме информация за състоянието на релсовите железни пътища на територията на страната, която да доведе до необходимост до намеса от страна на прокуратурата”, добави Арнаудова.

Тя коментира и това, че главният прокурор Сотир Цацаров сезира Конституционния съд за промените в Закона за частната охранителна дейност.

„Според главния прокурор текстовете, които той атакува, са противоконституционни, защото нарушават основните принципи на правовата държава, защото се отнемат правомощия на държавата и се прехвърлят на частно-правни субекти, които са длъжни да осигурят обществения ред и националната сигурност”, каза още говорителят на главния прокурор.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари