Румен Ралчев: Течът на информация е навик в службите

0
Той посочи, че за никого не е тайна как се действа, когато "едра риба" стъпи накриво
Той посочи, че за никого не е тайна как се действа, когато "едра риба" стъпи накриво Снимка: БНТ

В много уродлив вид политическата система влияе на неполитизирани учреждения като прокуратура, МВР, съда и дори това вече не се крие, коментира експертът по национална сигурност

Скандали продължават да тресат МВР и Агенция "Митници". Днес служебният премиер смени двама зам.-вътрешни министри.

"Гротескните видове снимки, които излизат, очертават една не съвсем привлекателна дейност. За мен това е контролирано, вече няма нищо тайно, нещо което тази вечер излиза като показания, може утре да излезе в медиите. МВР и прокуратурата трябва да вземат мерки този теч да престане. Обезсмислят се отделните видове защитени свидетели. Това, което се показва в уродлив вид - може да си сгрешил, но ако имаш достъп до висши ешелон - "дайте да ме кръстите еди как си, за да съм недосегаем", коментира председателят на Управителния съвет на Национална служба "Безопасност и охрана" ген. Румен Ралчев в студиото на "България сутрин".

По думите му течът на информация е станал навик в службите и в "много уродлив вид" политическата система влияе на неполитизирани учреждения като прокуратура, МВР, съда и дори това вече не се крие.

"Назначаването на "наши хора" гарантира, че той трябва да е лично предан и да ни дава информация. Каква е гаранцията, че само МВР може да вербува престъпния контингент? "Ето ти часовник за 50 000 лв., ето ти 200 000 евра, ще ми вършиш дребни услуги". Много пагубно е влиянието на политиците в МВР. Кадровият подбор не е на самия министър или естественият подбор, който се изисква, той е с посочване. Една част от биографията се изчиства, друга се подсилва", заяви ген. Ралчев.

Пред Bulgaria ON AIR той посочи, че за никого не е тайна как се действа, когато "едра риба" стъпи накриво - "започват да го скубят, после започва контраматериал, който става опасен за тези служители, не за него".

Според ген. Ралчев министърът на вътрешните работи има достатъчно работа, за да се занимава с координацията на изборите. Тя, по думите му, трябва да се извършва от човек, който е освободен от ежедневната си дейност и е запознат с изборните похвати на МВР, политици и криминален контингент.

"Най-вероятно това ще е бивш министър на МВР, високопоставен служител от йерархията в държавата, който е минал по всички стъпала и е наясно с този процес. Защо не и един бивш председател на ЦИК", посочи ген. Ралчев.

Във връзка с рокадите в службите за сигурност експертът по национална сигурност коментира, че те също са част от политическата бухалка.

"Не би могъл един министър-председател в рамките на два дни да се запознае така детайлно с качествата на един зам.-председател на ДАНС, за да го освободи - или му е показано, или е разчистване на сметки", заяви ген. Ралчев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари