Румен Радев: Ставри Калинов получи заслужено признание не само в България

0
Президентът изпрати съболезнования на семейството на именития скулптор и художник
Президентът изпрати съболезнования на семейството на именития скулптор и художник Снимка: Владимир Шоков / БТА, архив

Президентът изпрати съболезнования на семейството на именития скулптор и художник

Президентът Румен Радев изразява съболезнования на близките и семейството на известния български скулптор и художник Ставри Калинов по повод неговата кончина, съобщиха от прессекретариата на президента, предаде БТА.

В съболезнователното си писмо държавният глава подчертава, че Ставри Калинов е необикновена личност, намерила своето безспорно място сред признатите имена на съвременното българско изкуство. „Покорил множество жанрове и стилове, творил с неподправена енергия и творческа дързост, Ставри Калинов получи заслуженото признание не само на българската публика, но и на много почитатели по света“, заявява още президентът Радев.

От Съюза на българските художници съобщиха по-рано днес, че ни е напуснал Ставри Калинов (1944-2023) - една от най-популярните фигури в съвременното българско изкуство. Поклонението ще бъде на 16 септември, събота, от 12:00 часа в храм „Св. Седмочисленици“ в София. Ставри Калинов е сред художниците, вечно търсещи истината за себе си, творчеството и света. Той работи в областта на малката пластика, живописта и приложното изкуство. Работи с коприна, гипс, бронз, сребро, злато, студена керамика, но предпочитаният от него материал е стъклото. Рисувал е портрети на Васил Левски, Джон Атанасов, Борис Христов, Николай Гяуров. Създава и множество икони с образите на Мария Магдалена, Исус Христос, светци, религиозни ритуали и символи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари