Румен Радев откри паметник на Васил Левски в Троян

0
Скулптурата е създадена от Борис Борисов с дарения
Скулптурата е създадена от Борис Борисов с дарения Снимка: Даниела Балабанова / БТА

Скулптурата е създадена от Борис Борисов с дарения

Президентът Румен Радев откри паметник на Васил Левски в Троян, заедно с кмета на общината Донка Михайлова. Преди това той прие почетния строй на Националната гвардейска част на площад „Възраждане“ в Троян.

Нашата история ясно е показала, че, ако един монумент е чужд на хората, на техния морален и житейски компас, той бързо обрасва в бурени и забрава. Ние днес продължаваме да сме в дълг към нашите предци, но запуснат паметник на Васил Левски няма и няма да има. Докато децата ни носят поне частица от любовта на Апостола към Отечеството. Вече 186 години от рождението и 150 години след гибелта на Левски ние като народ продължаваме да черпим сила от неговото свято дело. Продължаваме да търсим начин да съграждаме знаци на признателност към най-свидния син на България“, посочи президентът, цитиран от БТА.

Той добави, че Троянският край е силно свързан с революционния път на Васил Левски. Тук още се помнят неговите думи на прозорливост за бъдещето на България, още се помни неговата непоклатима вяра, че в нашата земя ще господства равенството пред закона, човешкото достойнство и свободата. Затова век и половина след гибелта на Левски признателността на нашия народ е непреходна, а общуването на народа ни с Левски е дълбоко, емоционално и желано, добави Румен Радев.

Ловчанският митрополит Гавриил освети монумента с лика на Апостола на свободата и паметната плоча към него с изписани имената на учредителите на Троянския революционен комитет, създаден от Васил Левски. Скулптурата е създадена от Борис Борисов с дарения.

Агенцията припомня, че Инициативният комитет за изграждане на паметника е създаден през 2019 г. Инициатори са Общинският комитет "Васил Левски" - Троян, и Ротари клуб - Троян, и двама родственици на Апостола - Христина Богданова и Стефан Караиванов, председателят на Общобългарския комитет "Васил Левски" Васил Василев, кметът на Троян Донка Михайлова, общественици. Първоначално скулпторът проф. Георги Чапкънов е избран да изработи паметника. Той започва изграждането, но поради здравословни причини не може да го довърши.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари