Румен Радев провери кабинета си за "бръмбари"

0
Новоизбраният президент реди служебно правителство в Партийния дом
Новоизбраният президент реди служебно правителство в Партийния дом Снимка: Радио Шумен

Новоизбраният президент Румен Радев пише списъка си с министри за служебен кабинет в бившия Партиен дом.

Бъдещият държавен глава, който ще прекрачи прага на "Дондуков" 2 на 22 януари, се е сдобил с кабинет в сградата на Народното събрание на "Княз Александър I", потвърдиха от администрацията на парламента.

От два дни Радев има свое бюро в една от стаите в сградата, която преди това се е използвала от комисията по вътрешен ред и сигурност. На него Румен Радев подрежда служебния кабинет, който по всяка вероятност ще му се наложи да назначи в първите си дни като държавен глава. Радев получи покана от настоящия президент Росен Плевнелиев да подредят заедно първия служебен кабинет, която отказа с обяснението, че все още не е встъпил в длъжност.

Радев за по-сигурно направил проверка за „бръмбари“ в новия си кабинет.

По традиция новоизбраният президент изчаква встъпването си в длъжност на 22 януари в офис в сградата на Партийния дом. Така беше и при Георги Първанов, и при Росен Плевнелиев. Няколко дни Плевнелиев постоя в стая на външно министерство, където дипломатите се шегуваха, че се обучава в протокол и етикет. Стаята се дава, за да може новоизбраните държавни глави да работят с екипите си далече от партийните централи, които са посещавали в предизборните си кампании.

Освен да реди кабинет в Партийния дом, новият президент, заедно с вицето му Илияна Йотова, се срещнаха вчера с посланиците на страните членки от Европейския съюз, Швейцария и Норвегия в рамките на Словашкото председателство. По време на срещата Радев и Йотова представили приоритетите на президентската институция, обсъдили с посланиците актуалната политическа ситуация в страната, както и въпроси от регионалния, европейския и международния дневен ред.

Новоизбраният президент Радев изразил надежда, че след встъпването му в длъжност отношенията с европейските партньори ще продължат в дух на приемственост, диалог и сътрудничество. Това не е първа среща за Радев с посланик.

В сряда той беше почетен гост в резиденцията на посланика на Япония, където опита суши. Новият дипломат  номер 1 на Страната на изгряващото слънце - Н.Пр. Шиничи Яманака, даде тържествен прием по случай националния празник на Япония - рождения ден на Негово величество император Акихито, който на 23 декември ще навърши 83 години. Приемът започна с изпълнението на двата химна акапело от певиците на хора "Космически гласове". Този хор е изпълнил японския химн при закриването на олимпийските игри в Рио де Жанейро през лятото. След приветственото слово посланик Шиничи Яманака даде думата на новоизбрания президент, който бе заедно със съпругата си. Радев поздрави всички присъстващи и японския народ с националния празник на страната, като пожела много здраве и дълголетие на Негово величество императора на Япония Акихито. "Япония и България могат да се похвалят с традиционните добри отношения в най-различни сфери, които и за в бъдеше ще задълбочаваме и развиваме", посочи Радев. Той не намери и минута покой, заобиколен от многобройните си избиратели, копнеещи да се снимат с него.

Радев се впусна в дълга приятелска беседа с Н.Пр. Шиничи Яманака. Посланиците на Беларус, Сирия и Казахстан също се включиха към неформалния, дружески разговор с президента. Вечерта продължи с много истинско автентично суши, бяло японско вино, панирани скариди, раци и саке.

Източник: Агенция ПИК
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари