Румен Радев проведе телефонен разговор с Махмуд Абас

0
Българският държавен глава призова Палестина да окаже подкрепа за освобождаването на българските моряци от кораба „Galaxy Leader"
Българският държавен глава призова Палестина да окаже подкрепа за освобождаването на българските моряци от кораба „Galaxy Leader" Снимка: Президент РБ

Българският държавен глава призова Палестина да окаже подкрепа за освобождаването на българските моряци от кораба „Galaxy Leader"

"България следи с огромна тревога и загриженост случващото се в Ивицата Газа и на Западния бряг. Страната ни остро осъжда терористичната атака на „Хамас“ срещу Държавата Израел от 7 октомври миналата година, както и всяка проява на тероризъм. В същото време България по никакъв начин не приема ситуацията, в която загиват хиляди цивилни граждани, жени и деца, а един милион души в Ивицата Газа са застрашени от хуманитарна катастрофа". Това заяви президентът Румен Радев в телефонен разговор с президента на Държавата Палестина Махмуд Абас, съобщават от Президентството.

България е част от решението на Европейския съвет от 20 март тази година за незабавна хуманитарна пауза, която да доведе до трайно прекратяване на огъня, безусловно освобождаване на всички заложници и предоставяне на хуманитарна помощ, посочи президентът. Румен Радев изрази надежда разумът да надделее в името на бъдещето на хората от Палестина и Израел и за намиране на мирно решение на основата на принципа на двете държави, в съответствие с резолюциите на Съвета за сигурност на ООН.

По време на разговора президентът Радев призова своя колега президента Абас Палестина да окаже подкрепа за усилията за освобождаване на българските моряци на задържания край бреговете на Йемен кораб „Galaxy Leader”. Президентът Абас изрази готовността на Палестина да окаже съдействие в тази насока в съответствие със своите възможности.

Махмуд Абас изрази високата си оценка за традиционно приятелските отношения между България и Палестина, както и за принципната позиция на България в подкрепа на прекратяването на бойните действия в Близкия Изток, освобождаване на заложниците, осигуряване на свободен достъп на хуманитарна помощ за бедстващото население в Ивицата Газа и за търсене на мирно решение на основата на принципа на двете държави.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари