Румен Радев: Не може да има правителство на всяка цена

0
От "Продължаваме промяната" потвърдиха, че няма да подкрепят първия мандат на ГЕРБ
От "Продължаваме промяната" потвърдиха, че няма да подкрепят първия мандат на ГЕРБ Снимка: БНТ / Десислава Кулелиева

От "Продължаваме промяната" потвърдиха, че няма да подкрепят първия мандат на ГЕРБ

Държавният глава Румен Радев провежда консултации с представители на ПГ на "Продължаваме Промяната”, съобщава БНТ.

Съгласно Конституцията, президентът провежда консултации с представителите на парламентарните групи в новоизбрания 48-и парламент. 

"Отново избирателите не заложиха на една политическа сила и това явно е знак към всички политически партии в 48-ото Народно събрание, че е нужен диалог, нужни са усилия за намиране на решения. Аз напълно съм съгласен с вашата теза, че не може да има правителство на всяка цена - рожба на задкулисни и безпринципни договорки. В същото време ще държа да има конструктивен, открит и ефективен диалог. Ще държа да изчерпим докрай всички възможни опции за съставяне на правителство", заяви Румен Радев, президент на Република България.

Президентът попита представителите на "Продължаваме промяната" около какви идеи биха търсили обединение и подкрепа от кого, ако се стигне до втори мандат, който естествено ще отиде при тях.

"Ще бъдем водени изцяло от два принципа във взимането на решения", отговори съпредседателят на ПП Кирил Петков"Първият е да можем да решим максимално голям брой реални проблеми на българския народ и там сме заявили 16 политики в четири сфери - удължаване подпомагането на българските семейства. Виждаме като огромна важност вдигането на минималната работна заплата, защото това са семействата, които са най уязвими от инфлацията. Продължаваме с политиката за подпомагане на пенсионерите, данъчни облекчения за младите семейства, имаме и доста сериозна програма за бизнеса".

Петков заяви, че ПП ще направят всичко, което зависи от тях, за да се приемат законите по Плана за възстановяване и устойчивост, ще продължат и за изготвянето на антикорупционен закон и съдебна реформа. Заяви обаче, че няма да подкрепят първия мандат на ГЕРБ.

"Вторият принцип, който ще спазваме, е принципът на спазването на обещанията. Българският народ трябва да очаква от всички политици обещанията им да не се обръщат след избори, ето защо за първия мандат ние заявяваме нашата готовност да говорим с мандатоносителя за тези 16 политики, но да не подкрепим техния първи мандат, защото това би било измятане от обещанията, които дадохме на над половин милион българи", каза още Петков.

Първите консултации вече бяха проведени миналата седмица с представителите на първата по численост парламентарна група – тази на ГЕРБ-СДС.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    The stupid
    Racho Юмручков и Кико Prosto вие забъркахте тези л....на и сега се правите на ни лук яли ни лук мирисали. Те мислели за народа и за държавата, да ви имам мисленето комунистическо и извратено.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари