Румен Радев: Гърция получава над 30% от електроенергията си от България

1
Румен Радев подчерта връзките между град Солун и Русе и между Александруполис и Бургас за доставка на суровини и към други страни
Румен Радев подчерта връзките между град Солун и Русе и между Александруполис и Бургас за доставка на суровини и към други страни Снимка: БТА

Румен Радев подчерта връзките между град Солун и Русе и между Александруполис и Бургас за доставка на суровини и към други страни

Президентката на Република Гърция Катерина Сакеларопулу приключи официалното си посещение в България, съобщи гръцката агенция АНА-МПА, предаде БТА.

Днес Сакеларопулу се срещна с представители на гръцки сдружения и изселнически организации, както и с преподаватели и учители по гръцки език в София.

По-рано днес тя посети Националния археологически институт, а вчера - храм-паметника "Александър Невски".

"Гърция се стреми да укрепи отношенията си със съседните държави, за да се изправи срещу застрашаващи и незаконни практики, които подкопават сигурността и стабилността", каза гръцкият президент на съвместната пресконференция вчера с българския си колега Румен Радев.

Сакеларупулу също говори за сътрудничеството между двете страни, „основано на нашата съвместна визия за бъдещето на сигурността, мира и просперитета за нашите страни, както и за по-големия регион. Като съседи, партньори в Европейския съюз и съюзници в НАТО, Гърция и България представляват стълб на стабилността в Югоизточна Европа“.

Сакеларопулу също обърна внимание на енергийната сигурност, неотдавнашното начало на експлоатацията на междусистемната връзка Гърция-България (IGB) за природен газ и „вертикалния коридор“ на природен газ, който се създава заедно със строящото се плаващо съоръжение за регазификация на пристанището на Александруполис.

Президентът Радев заяви, че двустранните отношения са на стратегическо ниво и играят неоценима роля за мира и стабилността на Балканите. Той отбеляза още, че през последните три години, включително годините на пандемията, "търговският обмен между двете страни е нараснал с над 1 милиард евро до 4,5 милиарда евро - доказателство за динамичното развитие" на двустранните отношения във всички социални сектори и икономически живот.

"Работата по преноса на енергия продължава и двете страни се допълват взаимно", каза той. "Гърция получава над 30% от електроенергията си от България, както и над 45% от зърнените си култури, а България осъществява голяма част от износа си през пристанище Пирея", отбеляза Радев. Той също така подчерта връзките между град Солун и Русе и между Александруполис и Бургас за доставка на суровини и към други страни, включително Румъния и Украйна, в „израз на общия принцип на ЕС, тоест на солидарност."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари