Енергетиката е във фокуса на визитата на Румен Радев в Гърция

0
България и Гърция подписват документи за стартиране на проучване за изграждане на петролопровод
България и Гърция подписват документи за стартиране на проучване за изграждане на петролопровод Снимка: БГНЕС / архив

България и Гърция подписват документи за стартиране на проучване за изграждане на петролопровод

Сътрудничеството в енергетиката между България и Гърция ще бъде във фокуса на днешното посещение на президента Румен Радев в Атина. Българският държавен глава ще разговаря с колегата си Катерина Сакеларопулу и с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис.

При посещението на президента Румен Радев в Атина ще бъде подписан документ за сътрудничество между България и Гърция в проучването на възможността за изграждане на петролопровод от гръцкия град Александруполис до Бургас.

Темата беше обсъждана и при посещението на Катерина Сакеларопулу в София в началото на декември. Тогава президентът Румен Радев подчерта, че възобновяването на проекта е от значение за България и Гърция, припомни БНР.

"Петролопровод от Александруполис към Бургас – това ще даде възможност за доставка на критично важната суровина не само за България, а и за Румъния, за Украйна, за другите страни от Черноморския басейн."

По време на посещението в Атина двете държави ще подпишат и документ за сътрудничество при гарантирането на газовите доставки и съхраняването на синьо гориво.

Очаква се до една година да завърши строежа на терминала за втечнен газ в Александруполис, където страната ни участва като акционер с дял от 20%.

"Удвоихме резервирания капацитет на нашата страна. Гледаме с интерес строежа на втория терминал - "Тракия", на същата локация. Изгражда се и далекопроводът, 400-киловолтов, между Ниа Сантия и "Марица изток". Това ще допринесе за още по-голяма стабилност на нашите енергийни системи".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари