Румен Радев: Дължим на възрастните хора спокойни и достойни старини без страхове

1
Цивилизоваността на една общност се измерва с грижите, които тя полага за най-уязвимите - възрастните и децата, посочва президентът
Цивилизоваността на една общност се измерва с грижите, които тя полага за най-уязвимите - възрастните и децата, посочва президентът

Президентът Румен Радев поздравява възрастните хора по повод Международния им ден, съобщава прессекретариатът на държавния глава.

"Дължим ви спокойни и достойни старини, в които няма място за страхове", обръща се президентът към хората от третата възраст у нас.

Според държавния глава най-ефективните мерки, целящи равенството между поколенията, са насочени към преодоляване на страховете, свързани с остаряването - страх от болести, бедност, изолация и самота. Румен Радев посочва, че цивилизоваността на една общност се измерва с грижите, които тя полага за най-уязвимите - възрастните и децата. Чувството за взаимност започва с отговорност и уважение към близкия и към непознатия възрастен човек, посочва държавният глава.

Международният ден тази година ще привлече вниманието към решенията, които ще проправят път към постигането на равенство между поколенията.

В приветствието си президентът посочва, че от една страна, равенството е отговорността на по-младите за изграждането на социална и здравна системи, които да посрещнат остаряването на своите граждани ангажирано и адекватно. "От другата страна обаче стои възстановяването на социалните връзки, които изграждат усещането за взаимна подкрепа", заявява президентът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари