Румен Радев: България води преговори за закупуване на изтребители втора употреба

0
Търсят се самолети втора ръка не от фирми, от министерства на отбраната на други държави
Търсят се самолети втора ръка не от фирми, от министерства на отбраната на други държави Снимка: БГНЕС

Търси се най-доброто решение, касаещо способности и цена

България има нужда от междинна платформа изтребители, за да не прекъсне носенето на дежурство по охраняване на въздушното си пространство. Така президентът Румен Радев отговори на журналистически въпрос дали служебното правителство е поискало от Швеция да купи 10 самолета „Грипен“, предаде БТА. 

Той говори пред журналисти в кулоарите на международна среща в Прага.

Радев припомни, че още през март, по време на срещата на върха на НАТО, е заявил, че България се нуждае от това и още тогава този проект е стартирал. „Това не е просто диалог, това е търсене на решение, защото България не може да си позволи да се откаже от охраната на собственото си небе“ до пристигането на американските самолети Ф-16, добави президентът. Договорът с Вашингтон за купуването на 8 плюс 8 самолета Ф-16 се изпълнява, увери президентът.

„Изпратени са писма, провеждат се срещи, получават се начални информации за платформи от САЩ, от Франция, от Швеция, от Нидерландия, от Израел. Търси се най-доброто решение, касаещо способности и цена.“

Радев добави, че се търсят самолети втора ръка не от фирми, а от министерствата на отбраната на тези държави.

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари