Румен Порожанов: Другата седмица ще разрешим лова на диви свине и в забранените зони

0
Той обясни, че освен около река Дунав и село Тутраканци, най-вероятно ще отменят забраната и във Варна, около курортите
Той обясни, че освен около река Дунав и село Тутраканци, най-вероятно ще отменят забраната и във Варна, около курортите

На база на пробите, които излизат отрицателни, смятаме от другата седмица с Българската агенцията по безопасност на храните да разрешим лова по сухоземната граница и частта от морската и ще либерализираме режима, за да има гонка, но тиха, без кучета.

Това каза министърът на земеделието храните и горите Румен Порожанов в предаването „Още от деня“ по БНТ.

Той обясни, че освен около река Дунав и село Тутраканци, най-вероятно ще отменят забраната и във Варна, около курортите.

„В Румъния е много тежко разпространена африканската чума. Рестрикцията, на която заложихме е да няма гонка на първите 5 км и гонка при лов на дивя свиня бъде без куче на вторите 5 км“, обясни той. Според него по този начин ще се минимизира рискът от движение на животни между двете държави. Той подчерта, че е направена много „прилична“ ограда, която изпълнява функциите си и от както е направена, няма движение на животни.

Във връзка с поскъпването на хляба, министър Порожанов отговори, че това е заради увеличението на цената при пшеницата. „Цената на реколтата от тази година е с около 20% по-висока от изминалата. Този фактор създава предпоставки за повишение на брашното“, посочи той.

Министър Порожанов обясни, че завишаването на цената на хляба също така се дължи и на по-високите цени на електроенергията, както и увеличението на заплатите. „Данните показват близо 13 стотинки завишение за периода от юли до началото на октомври. Това е близо 10% скок на хляба при 20 % увеличение на пшеницата“, изтъкна той. Според него при формиране на цената на хляба няма спекула.

„Фактически имаме цена на производител-доставчик. Разбира се, има и производители на хляб, които са си и доставчици, но те са малък процент. Всеки доставчик уговаря цената си с ритейла и в него се калкулират разходи, свързани с логистика, обслужването и брака“, изтъкна той. Министър Порожанов посочи, че смята разговорите, които проведе с собствениците на големи хранителни вериги за успешни. „Разговорите бяха за масовия хляб, той да се продава без печалба. Смятам, че имаме разбиране по този въпрос“, коментира той.

На въпрос дали смята, че има ли политическа намеса при протестиращите животновъди в Болярово, той каза, че според него действията на опозицията са несериозни. „Болестта е многократно констатирана с проби. Ние имаме антитела установени в района около Ямболско, Хасковско и Бургаско. Ние сме взели над 800 проби“, обясни още той. Според него са се търсели провокации. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари