Румен Овчаров: Оборудване за 350 милиона долара го няма в АЕЦ "Козлодуй"

0
Според бившия енергиен министър строежът на новите реактори ще струва 60 милиарда долара
Според бившия енергиен министър строежът на новите реактори ще струва 60 милиарда долара Снимка: Bulgaria On Air / стоп-кадър

Според бившия енергиен министър строежът на новите реактори ще струва 60 милиарда долара

Бившият министър на енергетиката Румен Овчаров, който коментира темите за енергийната карта на България и какви мощности ще развиваме.

"С една дума предизборната кампания изглежда тъжна, повтаряща се и няма нищо интересно. Тъжното е, че всичко това се повтаря. Аз много пъти съм казвал, че характеристиката на ПП-ДБ им се състои от три части: крещяща некомпетентност, патологичен слугинаж и неимоверна лакомия. Можем да добавим и четвърто - уникална глупост, защото тя буквално си тече отвсякъде, като започнем от промените в конституцията, от клякането пред ГЕРБ, съдебната реформа, която се сведе до елиминирането на Гешев и стигнем до тези записи, за които става дума. Там най-малко се говори за кеша на ГЕРБ и за кеша на ДПС, очевидно Бойко Борисов и ДПС се опитват окончателно да разчистят терена. За всеки кеш се говори, само не и за техния, а той се трупа с колосални размери", коментира Румен Овчаров.

В ефира на Bulgaria ON AIR той заяви, че изводите, които си прави от тази ситуация са, че ГЕРБ "запушиха устата на всички", които казват нещо по отношение на техния кеш.

"Тръбопроводите в България последните 3 години изместиха магистралите, тъй като схемата с чувалите с пари стана ясна, затова сега големият кеш е в тръбопроводите, защото там са и големите проекти. Не случайно Влади Малинов, който е слуга на много господари е в САЩ. Американска банка ще финансира изграждането на АЕЦ-Козлодуй, все още никой не е казвал колко ще струва този проект. Аз съм казвал, че става въпрос за 60 млрд., но нашите управляващи твърдят, че не е толкова, те говорят за 14 млрд. долара", каза бившият министър на енергетиката.

Той допълни, че реакторът AP-1000 струва 14 млрд., когато е бил офериран като проект през 2013 година. 2018 година, когато Westinghouse е вече фалирала, той струва 25 млрд. долара, 2021 година той струва 31 млрд. долара, а през 2023 година, когато е стартиран първият блок AP-1000 той струва 35 млрд. долара. Към момента, когато трябва да се пусне вторият блок той струва над 35,5 млрд. долара. Няма как една централа, която струва толкова в САЩ да струва 14 млрд. долара в България.

"България е платила за тези реактори 600 млн., доставено им е оборудване за 214 млн., което е за първи блок. Това са двата реактора, осемте парогенератори, но това не е цялото оборудване. Оборудване за 350 млн. го няма там. Българската прокуратура, включително по времето на Бойко Рашков, не си мръдна пръста да види защо оборудването го няма. Сигурно ще ме попитате и за тези 400 млн., за които ще съдим "Газпром". Това са смешни неща. Когато някой от нашите политици направи някакъв такъв ход обикновено после плащаме сметката", заяви Румен Овчаров.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -5
    2
    Овцаров
    Атомната енергия никога не е била печеливша. Имаше голяма фалшива пропаганда в полза на атомната енергия през годините. Франция постепенно замразява атомна си програма. Германия окончателно спира атомните проекти. Ниe тъпунгерите ще строим два атомни реактора които ще са доста скъпи, няма значение дали са руски или американски. Руските ще са може би по-евтини, ама руснаците ще използват проекта за политически и икономически натиск което ще ни излезе по-скъпо от американския.
  • 6
    1
    Питане лъм Румен Овч.
    Ами Вие като бяхте на власт от 1990 до тройната коалиция,каква я свършихте ач кюпеци такива? Защо не я построихте АЕЦ Белене? Ядохте,пихте,осрахте се....
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Марче, как кръстихте малката?
- Алое.
- На кого ма?
- На баба си Вера!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари