Румен Максимов: Обществото иска справедливи присъди за жестоки убийци

1
Срещнахме се с депутати след делото за смъртта на Виктория, но нищо не се промени
Срещнахме се с депутати след делото за смъртта на Виктория, но нищо не се промени Снимка: ПИК

"Предполагам, че и адвокатът на Мартин Трифонов ще го посъветва да се признае за виновен и така ще намали присъдата си.

Срещнахме се с депутати след делото за смъртта на Виктория, но нищо не се промени."

През юни тази година близки на убитата тв водеща от Русе Виктория Маринова поискаха да се променят законите за тежки престъпления. Едно от предложенията им бе да се отнеме правото на подсъдимия да се възползва от съкратена процедура, ако признае вината си. По този начин присъдата често е по-малка от предвиденото в Наказателния кодекс, а извършителят може да излезе предсрочно, пише Жанета Йорданова в свое интервю в Монитор.

Такъв е и случаят с убиеца на Виктория – Северин Красимиров. През април 2019 г. Окръжният съд в Русе го осъди на общо 30 години затвор при първоначален строг режим. Делото се гледа по реда на съкратеното съдебно следствие, след като той призна всички факти и обстоятелства в обвинителния акт. По този повод наложената от съда присъда бе намалена с една трета, която според закона е 30 години.

Той избегна най-тежкото наказание доживотен затвор, след като се призна за виновен и делото тръгна по съкратената процедура. На 22 април състав на Окръжния съд в Русе призна Красимиров за виновен в извършването на три престъпления - умишлено убийство, изнасилване и блудство и го осъди на 30 години затвор при първоначален строг режим.

Според присъдата Северин Красимиров трябва да заплати и 450 000 лева кръвнина на семейството на Маринова. На Областна дирекция МВР - Русе Красимиров трябва да заплати 7015 лв. и 9000 лв. държавна такса. Жестокото престъпление беше извършено на 6 октомври миналата година. Тялото на младата жена беше открито до крайбрежната алея в Русе. Четири дни по-късно в Германия беше арестуван укрилият се там Северин Красимиров.

-Г-н Максимов, случи се едно ужасяващо престъпление – убийството на 7-годишното момиченце в село Сотиря. Очаквате ли делото да протече по същия начин, както съдебният процес в Русе срещу убиеца на Виктория – за един ден и с присъда от 30 години затвор, вместо до живот зад решетките?

-Предполагам, че ситуацията ще бъде абсолютно същата, както в случая с делото за убийството на моята снаха Виктория. Адвокатът ще посъветва подзащитния си да прибегне към споразумение със съда, делото ще се гледа по процедурата на съкратеното съдебно следствие по чл. 371, т.2 от НПК. С това обвиняемият признава фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт, и се съгласява да не се събират доказателства за тях. По този начин се възползва от правото да намали с една трета наказанието си. Ако съдът определи като най-подходящо наказание доживотен затвор, няма да може да го наложи, а ще го замени с лишаване от свобода – най-малко 20 години и най-много 30 години зад решетките. Убиецът на Виктория получи максимумът – 30 години. Ако работи в затвора, нищо чудно да излезе и по-рано.

- След произнасянето на присъдата организирахте среща с русенски депутати и юристи за обсъждане на възможностите за отпадане на съкратеното съдебно следствие при извършване на тежки умишлени престъпления. Има ли развитие, какво се случи?

- За съжаление нищо. Тази среща се проведе в Русе в началото на юни тази година. Наистина, отзоваха се представители на парламентарно представените партии, адвокати, медии. Темата се дискутира и с това нещата приключиха.

- Защо не се предприеха конкретни стъпки след тази среща?

- Преплетоха се доста различни виждания, тъй като въпросът опира преди всичко до философията на трите страни в правораздаването - обвинение, защита и съд. Затова не се постигна единомислие. Тук въобще не става въпрос за техническите трудности при едно такова законово изменение. Ангажиментът на защитата по принцип не е установяването на истината, а постигането на максимално ниска присъда на подзащитния. И, естествено, при едно такова деяние, предполагащо най-тежкото наказание и за което няма да има смекчаващи вината обстоятелства, всеки един адвокат ще посъветва подзащитния си да се възползва от съкратеното съдебно следствие, което гарантира значително по-ниска присъда от предвидената в закона. И тук вече тръгваме по другата брънка на веригата. За натоварената с куп дела прокуратура съкратеното производство е добър начин едно тежко дело да приключи все пак с осъдителна присъда. Третата страна е съдебният състав, който по същите причини, а да не говорим и че законно е с орязани права за отказ, също има интерес да приключи бързо делото с осъдителна присъда. И какво се получава? И трите страни са повече заинтересовани от бюрократичния механизъм да приключат делото, а не от това извършителят на тежкото умишлено престъпление да получи справедлива присъда - нещо, което повече интересува обществото.

- Разбирате ли тази философия?

- Привържениците на запазването на сегашната законова уредба изтъкват, че правосъдието и наложеното от него наказание трябва да извеждат на преден план възпитателния елемент. Тоест, основната цел трябва да бъде превъзпитанието, а не наказанието. Точно на тях бих искал да припомня една мисъл на Сенека: „Едно престъпление открива път на друго“. Основен принцип на римското право е, че истината трябва да се роди в спора между защитата и обвинението на базата на тежестта на доказателствата и аргументите, които всяка една от страните ще представи, а независимият съд да определи справедливо наказание. Лично за мен като гражданин смисълът на правораздаването е в това.

Визитка на Румен Максимов:

Роден е в Русе. Журналист е от над 45 години. Работил е във вестниците „Дунавска правда“ и „Утро“. Създател е на информационния сайт „Русе Нюз“. Сега работи в регионалната телевизия TVN и информационния  сайт. Свекър е на зверски убитата на 6 октомври м.г. журналистка Виктория Маринова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари