Румен Христов: ГЕРБ-СДС не са предлагали министри за служебен кабинет

0
Държим на коалиционно споразумение с ПП-ДБ с ясно определени срокове, заяви председателят на СДС
Държим на коалиционно споразумение с ПП-ДБ с ясно определени срокове, заяви председателят на СДС Снимка: Facebook / Румен Христов

Държим на коалиционно споразумение с ПП-ДБ с ясно определени срокове, заяви председателят на СДС

"След изборите ГЕРБ-СДС отново ще води преговори с ПП-ДБ. Необходимо е този път да се сформира коалиционно споразумение между политическите сили, което да има ясно определени срокове", заяви председателят на СДС Румен Христов.

"Ако погледнем манталитета на българина, той е свикнал да постига нещата по трудния начин. Очевидно е, че сега не можахме да изградим доверието, което трябва да има едно мнозинство, подкрепящо управляващото правителство и от тази гледна точка, когато не можеш да постигнеш съгласие, какво правиш? Питаш избирателите те по какъв начин ще те подредят в следващия парламент и пак започва трудното. Търсенето на допирни точки за едно проевропейско управление", каза Христов в ефира на Bulgaria ON AIR.

По негови думи причината за липсата на коалиционно споразумение, се крие в ПП-ДБ. В следващите преговори обаче ГЕРБ-СДС ще настояват за такова с описани срокове за определени реформи.

"Още от самото начало многократно обяснявахме каква е европейската практика, какъв е европейският път, как се постъпва там, как се записват реформите, които трябва да бъдат извършени, какви са сроковете, кой ще ги извърши. Това, страхувайки ПП-ДБ, да не накърнят на авторитета си, влизайки в едно такова коалиционно споразумение с ГЕРБ и ДПС, на чиито гръб те пораснаха като политическа формация, не им позволи да го подпишат", отбеляза председателят на СДС.

Според него влизането в коалиция с ДПС, не е добра идея.

"Създаването на правителство с една много креслива опозиция, не знам дали е най-доброто. Те ако имат 121 мандата или успеят да направят правителство на малцинството, няма проблем да управляват, а ние да бъдем в опозиция", подчерта Христов.

Той бе категоричен, че нито ГЕРБ, нито СДС са предлагали кадри за министри в служебното правителство на Димитър Главчев.

"Отговорността е негова, президентът също заяви, че няма да има намеса. Що се отнася до това дали ще останат министри е въпрос на избор на Главчев. Аз имам дълбоки резерви към тези, които подписаха декларация, че не желаят да участват в правителство на Габриел. Как не искаш да участваш в правителство на Габриел, а искаш да участваш в правителство на Главчев? Какво се промени за две седмици", попита Румен Христов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари