Румънският патриарх дари на Басарбовския манастир риза на свети Димитрий

0

За поредна година на 27 октомври 2018 г. Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум гостува в румънската столица Букурещ по лична покана от Румънския патриарх Даниил, за да съслужи в св. литургия по случай храмовия празник на Патриаршеската катедрала.

Владиката се придружаваше от свещ. Кирил Синев. В богослужението, възглавено от патриарх Даниил, участваха 40 румънски архиереи, множество свещенослужители и десет протодякона. След прочитането на евангелския текст патриарх Даниил подробно представи житието на св. Димитър Басарбовски, покровител на Букурещ, както и житието на св. Калиник от манастира „Черника“, от чиято кончина тази година се навършват 150 години.

След отпуста на св. Литургия патриарх Даниил предаде на митрополит Наум свещен дародежда на св. Димитрий, предназначена за Басарбовския манастир.

Предстои да бъде уточнено, кога подарената на Русенска митрополия риза на св. Димитър Басарбовски ще бъде пренесена тържествено в Басарбовската св. обител за постоянно съхранение.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Младеж, девойка и мъж в купето на влак. Девойката е с много къса пола и дълбоко деколте, което те кара да... Девойката се опитва да привлече вниманието на младежа, питайки го какво чете. Той не обръща внимание дори на поканата ѝ да отидат до вагон-ресторанта. Накрая тя излязла сама от купето. Веднага щом затворила вратата мъжа казва на младежа:
- Ти в ред ли си? И ти се натиска! Аз така се възбудих, че бих изчукал и куче!
Младежа:
- Бау, бау...

Харесай Дунавмост във Фейсбук