Румънският патриарх дари на Басарбовския манастир риза на свети Димитрий

0

За поредна година на 27 октомври 2018 г. Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум гостува в румънската столица Букурещ по лична покана от Румънския патриарх Даниил, за да съслужи в св. литургия по случай храмовия празник на Патриаршеската катедрала.

Владиката се придружаваше от свещ. Кирил Синев. В богослужението, възглавено от патриарх Даниил, участваха 40 румънски архиереи, множество свещенослужители и десет протодякона. След прочитането на евангелския текст патриарх Даниил подробно представи житието на св. Димитър Басарбовски, покровител на Букурещ, както и житието на св. Калиник от манастира „Черника“, от чиято кончина тази година се навършват 150 години.

След отпуста на св. Литургия патриарх Даниил предаде на митрополит Наум свещен дародежда на св. Димитрий, предназначена за Басарбовския манастир.

Предстои да бъде уточнено, кога подарената на Русенска митрополия риза на св. Димитър Басарбовски ще бъде пренесена тържествено в Басарбовската св. обител за постоянно съхранение.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари