Румънски съд освободи един от трите български кораба, прокуратурата протестира решението

1
Преди близо година бяха задържани плавателните съдове „ВЕНИ“, „БС 041“ и „ИВА 1“
Преди близо година бяха задържани плавателните съдове „ВЕНИ“, „БС 041“ и „ИВА 1“

Преди близо година бяха задържани плавателните съдове „ВЕНИ“, „БС 041“ и „ИВА 1“

Състав на Районен съдКонстанца постанови освобождаване на единия от трите задържани български риболовни кораби.

Преди близо година в северната съседка бяха задържани три български кораба на около 50 nm източно от Констанца в общоевропейски води по време на акция, проведена в присъствието на представители на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. Задържани бяха риболовни кораби „ВЕНИ“, „БС 041“ и „ИВА 1“.

Румънската прокуратурата протестира решението и следващата седмица предстои разглеждането му от горната съдебна инстанция, съобщиха пред Maritime.bg защитници на българските риболовци.

Аргументите на румънската прокуратура са, че в румънското национално законодателство е предвидена специална конфискация на риболовния кораб и затова той трябва да бъде задържан до окончателното решение за вината на нашите капитани.

Защитата на българските рибари твърди, че специалната конфискация, предвидена в румънския закон, в случая е неприложима, основавайки позицията си на норми от правото на Европейския съюз.

Казусът с българските кораби в Румъния ще продължи да бъде актуален, тъй като засяга наши сънародници, но и показва, че правилата за риболов в Черно море са или неясни или става въпрос за целенасочено нарушаване на правото на Европейския съюз, пише изданието.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари