Румъния ще получи допълнителни системи за отбрана срещу дронове

0
Причините са атаките срещу украинските пристанища на река Дунав, съобщи румънският президент Клаус Йоханис
Причините са атаките срещу украинските пристанища на река Дунав, съобщи румънският президент Клаус Йоханис Снимка: Facebook / Klaus Iohannis

Причините са атаките срещу украинските пристанища на река Дунав, съобщи румънският президент Клаус Йоханис

Румъния ще получи допълнителни системи за отбрана срещу дронове в контекста на атаките срещу украинските пристанища на река Дунав, съобщи румънският президент Клаус Йоханис, предаде Аджерпрес, цитирана от БТА.

Държавният глава участва в срещата на върха на Европейската политическа общност, която се провежда в испанския град Гранада.

Той спомена за разговор, който е имал тази седмица с лидерите на някои съюзнически страни, включително с президента на САЩ.

"Обсъдихме въпросите, свързани с дроновете, които паднаха в Румъния в следствие на руските атаки срещу пристанищата на Дунав и получих не само окуражаване, получих и много конкретни отговори, например САЩ отпуснаха допълнителни самолети за въздушната полиция. Заедно с НАТО на практика сме наясно как да донесем допълнителна отбрана срещу дронове в тази област, работи се по този въпрос", каза Йоханис.

Той посочи, че и румънската армия е преместила множество отбранителни оръжия в зоната.

"Надяваме се, че няма да има напълно нежелани инциденти. При всички случаи тези атаки срещу украинските пристанища са военни престъпления, тъй като там има само гражданска инфраструктура, няма абсолютно нищо военно, което може да бъде атакувано", допълни Йоханис.

Той отбеляза, че централната тема на срещата на върха на Европейската политическа общност в била Украйна, тъй като темите, свързани със сигурността, "ни безпокоят всички нас".

През Румъния преминават транзитно над два тона украинско зърно месечно, посочи още Йоханис, като добави, че не може да гарантира постигането на целта за четири милиона тона до края на годината.

"Що се отнася до транзита на (украински) земеделски продукти, ние сега сме с капацитет за транзит от малко над два милиона тона на месец и наистина имаме амбицията да го увеличим. Не мога да гарантирам, че ще стигнем до четири, но това бихме искали - до края на годината да стигнем около четири милиона тона зърно месечно. Тези въпроси, според мен, са много важни очевидно за Украйна, за украинската икономика, но помислете и за тези, които получават тези земеделски продукти. Много от тях са предназначени за страни, които зависят от тези земеделски продукти, зависят от украинското зърно", посочи Йоханис.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари