Румъния прие нов пенсионен закон

0
Марчел Чолаку: Няма „не искам“ или „не мога“, когато става дума за пенсионерите. Това правителство ще им въздаде справедливост!
Марчел Чолаку: Няма „не искам“ или „не мога“, когато става дума за пенсионерите. Това правителство ще им въздаде справедливост! Снимка: Марчел Чолаку / Facebook

Марчел Чолаку: Няма „не искам“ или „не мога“, когато става дума за пенсионерите. Това правителство ще им въздаде справедливост!

Румънското правителство одобри днес нов пенсионен закон, който е включен като ангажимент в Националния план за възстановяване и устойчивост, и предвижда увеличение на пенсиите и премахване на "несправедливостите" при изчисляването, предаде агенция Аджерпрес.

„Законът за пенсиите бе одобрен! Няма „не искам“ или „не мога“, когато става дума за пенсионерите. Това правителство ще им въздаде справедливост!“, заяви Марчел Чолаку в публикация на страницата си във Фейсбук.

Телевизия Диджи 24 информира, че законът за пенсиите е бил одобрен след скандал между двете партии в управляващата коалиция. Министърът на финансите Марчел Болош първоначално отказал да даде становище по закона, с който пенсиите на румънците ще нараснат, защото според него няма пари за това, съобщиха политически източници пред телевизия Диджи 24.

Лидерът на Национално-либералната партия Николае Чука поискал разяснения, след като снощи министерството на труда представило информация, според която бюджетното въздействие на новия пенсионен закон ще бъде 55,6 млрд. леи, което е много повече спрямо изчисленията на министерството на финансите. „Въздействието е три процента от брутния вътрешен продукт (БВП), което е нещо огромно и трябва да идентифицираме източниците на финансиране“, заявил Чука, цитиран от Диджи 24.

След временно отлагане на правителственото заседание и дадено в крайна сметка становище със забележки от министъра на финансите пенсионният закон бе одобрен.

Миналата седмица премиерът Марчел Чолаку заяви, че догодина пенсиите в Румъния ще бъдат увеличени на два пъти - с индексация от 1 януари и с преизчисление от 1 септември.

В началото на днешното правителствено заседание румънският премиер каза, че в новия пенсионен закон ще бъде премахнат прагът от 9,4 процента от БВП за разходи за пенсии.

Чолаку подчерта, че догодина няма да има увеличение на данъците, но поиска план от мерки за увеличение на събираемостта на дължимите към държавния бюджет суми.

Министърът на труда и социалната солидарност Симона Букура Опреску увери, че ще бъдат намерени средства за увеличение на пенсиите през януари и през септември следващата година.

Запитана дали този закон не се приема заради предстоящите избори, а увеличенията на пенсиите може да бъдат отложени, както е ставало по-рано, министърката каза, че "законът е стабилен и устойчив".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    2
    До 1
    Ами нормално, румънците крачат към Европа, нашите боклуци се дупят към сатрапкия и окупаторски фалирал Кремъл!
  • 4
    1
    daskal
    Румънците започват да се отдалечават все по-осезаемо от нас.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари