Румъния повдига обвинения на Иван Танев и Мила Георгиева

0
Българите са засечени в схеми с брашно и олио по местни обществени поръчки
Българите са засечени в схеми с брашно и олио по местни обществени поръчки

Засечени в схеми с бяло брашно и олио по местни обществени поръчки.

Четирима български граждани и един румънец са изпратени на съд от Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК) по дело, чиито щети се изчисляват на 45 милиона евро. Това съобщават румънският информационен сайт Зиаре и агенция Аджерпрес, цитирани от БТА.

Петимата са обвинени, че са сключили договори с Разплащателната агенция APIA (към министерството на земеделието) за доставка на бяло брашно и слънчогледово олио в рамките на програма за раздаване на храни на хора в затруднено положение, но са доставили за нуждаещите се само 30 процента от количеството.

Прокурорите от НДБК съобщиха днес в прессъобщение, че са изпратили на съд задочно Иван Танев, познат у нас като Универсалния. Обвинението е повдигнато задочно. Заедно с него е обвинена и Мила Георгиева, която има дело и у нас. Според румънското държавно обвинение, те са контролирали българска фирма. Тя е подстрекавала към използване или недобросъвестно представяне на фалшиви, неточни и непълни документи.

На съд са изпратени и адвокат Снежинка Стойкова и Стефка Стоева, която е представяла българската фирма на територията на Румъния, по обвинения в използване или недобросъвестно представяне на фалшиви, неточни или непълни документи.

Румънският гражданин, който ще бъде съден по делото, се казва Сорин Адриан Гъздак и е управител на румънска фирма, съобщава БТА. Агенция Аджерпрес допълва, че той е зет на бившия сенатор Чезар Мъгуряну. Гъздак е обвинен в съучастие.

Докато трябвало да прилагат Годишния план за раздаване на храни на хора в затруднено положение през 2012 г. прокурорите от НДБК са установили, че агенция APIA е сключила с българска фирма два договора за закупуване на бяло брашно и слънчогледово олио. Договорите са били сключени след процедура по възлагане на обществена поръчка с внасяне на оферти онлайн в електронно приложение. Българската фирма се ангажирала да достави 36 250 тона бяло брашно в пакети от по един килограм и 17 170 070 литра олио в еднолитрови бутилки.

Според румънските прокурори подсъдимите Иван Танев (известен у нас като Универсалния) и Мила Георгиева са принудили Снежинка Стойкова, която е представлявала фирмата в отношенията с румънските власти, да внесе редица фалшиви документи, благодарение на които фирмата е спечелила двата договора. Част от документите са били подписани и от подсъдимата Стефка Стоева. В своите действия българските граждани, подсъдими по делото, са били подпомогнати от румънския гражданин Сорин Адриан Гъздак, който е изготвил оферта към българската фирма, в която е твърдял, без това да отговаря на истината, че чрез неговата фирма може да достави 37 000 тона брашно на цена от 235 евро на тон. Тази оферта е била внесена от българската фирма в агенция APIA в рамките на обществената поръчка.

Въз основа на двата договора българската фирма е получила от агенция APIA аванс в размер на 18 926 709 евро и общото количество от 63 152 тона ечемик от запасите на ЕС на стойност 6 398 007 евро без ДДС (като заплащане в натура в замяна на брашното, което следвало да достави българската фирма). Въпреки това българската фирма доставила съвсем малки количества брашно (около 30 процента), както и слънчогледово олио (около три процента от общото количество, което следвало да бъде доставено). Агенция APIA се е включила като ищец по делото със сумата от 45 159 037 евро, смятани за нанесени щети по двата договора. Националната дирекция за борба с корупцията отбелязва, че чрез същия обвинителен акт се отделя от случая и продължава разследването по отделно дело, в което обвиненията са за пране на пари, като се има предвид, че сумата, получена от българската фирма (пряко или чрез продажбата на ечемика), са били прехвърлени последователно в няколко банкови сметки извън Румъния с цел прикриване на незаконния им произход и реалните им ползватели.

Делото ще се гледа в Апелативния съд на Букурещ.

Иван Танев е в неизвестност от 2012 година. Той е обявен за издирване в Интерпол, но преди няколко седмици снимката му мистериозно е свалена от бюлетина, алармира вестник "България Днес".

Иван Танев е син на бившия земеделски министър Георги Танев от правителството на Любен Беров. Той е обвинен у нас като лидер на престъпна група за укриване на данъци. За негова дясна ръка е сочена Мила Георгиева. Мила е обвинена като тартор на група за мокри поръчки, но след като доказателства за това не бяха открити, останаха само обвинения за наркотици. Веднага след като бандата бе ударена при акция "Универсалните", стана ясно, че Иван по прякор Дебелия не е в България. Групата бе ударена по време на т.нар. "коледно прочистване" в края на 2012 г. , когато бе ударена и т.нар. група "Захарно петле", свързана с ДДС измами при търговията със захар и захарни изделия. С обвинения за тартор на банда тогава се сдобива и алкохолния бос Миню Стайков - Стайко, заедно със Симеон Танев, Добрин Добрев и Веселин Ранчев. По-късно обвиненията на Стайков-младши бяха свалени.

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари